WUR-hoogleraar Renger Witkamp kritisch over afslankmiddel Mysimba

2 juni 2022 Voeding Nu

Het Zorginstituut adviseert om het afslankmiddel Mysimba te vergoeden vanuit het basispakket. Renger Witkamp, hoogleraar Nutritional Biology aan Wageningen University & Research, reageert op Resource kritisch op het advies. Hij noemt het een paardenmiddel waarvan de kans groot is dat het bijwerkingen geeft.

Mysimba werkt in de hersenen en bestaat uit twee stoffen: naltrexon, dat de belonende waarde van eten vermindert en bupropion, een oud antidepressivum. Van de laatste is niet precies duidelijk hoe het de eetlust remt. Naltrexon remt het genotscentra in de hersenen, wat verweven is met andere emoties en dus ingrijpend kan zijn, zegt Witkamp. Ook noemt hij de bijwerkingen van Mysimba problematisch: gebruikers kunnen last krijgen van misselijkheid, braken, duizeligheid of verstopping en de helft van de gebruikers stopt met de behandeling.

Witkamp ziet deze afslankpil niet als oplossing. “Zodra je met het middel stopt, val je terug in oude gewoontes omdat die vooral een sociaal-maatschappelijke en economische oorzaak hebben. Uiteindelijk is de beste medische oplossing een maagverkleining of maagomleiding.”

Bron: Resource

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?