Voeding in de media - week 38

23 september 2022 Redactie Voeding Nu

Deze week vierden we de dag van de diëtist en schreven verschillende media over leefstijl bij uiteenlopende ziektebeelden. Voeding in de media, week 38.

19 september werd de dag van de diëtist gevierd, met als thema “samenwerken”. De NVD schreef een open brief aan alle zorgcollega’s in Nederland.

De kosten van overgewicht en obesitas zullen tegen 2060 ruim 3 procent van de wereldwijde economie bedragen. Dat verwachten de World Obesity Federation en onderzoeksinstituut RTI International na onderzoek.

22% van de patiënten met obesitas die een maagverkleining hebben ondergaan, neemt na de operatie geen of niet elke dag de voorgeschreven multivitaminen in, schrijft het pharmaceutisch weekblad. 

1 op de 10 vrouwen heeft PCOS, een aandoening die de menstruatie én vruchtbaarheid aantast. “Levensstijl heeft een onmiskenbaar effect op de gezondheid van PCOS-patiënten.” Vertelt gezondheidswetenschapper Charlotte Adema aan HLN. “Doen vrouwen met PCOS niks behalve de pil nemen, dan ontwikkelt maar liefst de helft diabetes type 2.”

Leefstijlcoaches van Diëtist & Leefstijl organiseren 3 tot en met 7 oktober samen met apothekers in Den Helder en Julianadorp, voor de tweede keer dit jaar, de Apotheek Leefstijlweek. De apotheker en leefstijlcoach kijken naar de leefstijl van de deelnemer en adviseren over de mogelijkheden om die te verbeteren.

Het Lokaal Preventieakkoord in Veenendaal koppelt medewerkers in het sociaal domein, van een leefstijlcoach tot schuldhulpverlener, met het medisch domein, voor een optimale ondersteuning in de aanpak van overgewicht en obesitas.  

Kom op tegen Kanker helpt kankerpatiënten omgaan met hun ziekte. De organisatie stelde deze week haar toekomstplan voor, met speciale aandacht voor AYA’s (patiënten tussen de 16 en 35 jaar). De organisatie zet sterker in op een gezonde levensstijl, een gezond gewicht en leefmilieu.

Bijna de helft van de Belgen heeft overgewicht. Organisaties die sport onder hun personeel stimuleren plukken de vruchten van fit, productief personeel. Toch geeft slechts een kwart van de Belgische bedrijven aan zich actief in te zetten om vitaliteit op de werkvloer te verbeteren.

Altijd op de hoogte blijven?