Voeding in de media | Week 24-2023

17 juni 2023 Pixabay

Synthetische zoetstof is schadelijk voor de darmen, wat zijn de gevolgen voor de volksgezondheid als heel Nederland overstapt op een plantaardig dieet, en hoe gezond is kombucha. Wat lazen we de afgelopen week over voeding? Een greep uit de media.

Wetenschappers waarschuwen voor een synthetische zoetstof, zo geeft Wetenschap In Beeld aan. Deze synthetische zoetstof zit in veel frisdranken en kauwgom. Uit testen zijn gebleken dat deze zoetstof schadelijk is voor de darmen.

Radar besteedt tijdens de Week zonder suiker aandacht aan de aankomende suikertaks op frisdrank. Vanaf 2024 gaat deze namelijk flink omhoog met als doel de gezondheid te bevorderen maar in hoeverre heeft dit effect?

In vlees, vis en schelpdieren zit taurine. Deze eiwitbouwsteen blijkt voor dieren een sleutelrol te spelen bij lang en gezond leven. In De Standaard aandacht voor een onderzoek waaruit blijkt dat apen gezonder blijven en muizen langer leven als ze dagelijks extra taurine krijgen. De volgende stap is een studie bij mensen.

Consumenten moeten opletten bij het bereiden van vlees op de barbecue. “Het is namelijk bekend dat voedsel dat op hoge temperaturen wordt bereid, het risico op kanker vergroot”, meldt Scientias. In een nieuwe studie is een voorheen onbekend mechanisme ontdekt dat verklaart waarom dit zo is.

Als alle Nederlanders overstappen op een plantaardig dieet, wat zijn dan de gevolgen voor de volksgezondheid? Nemo Kennislink vraagt het aan voedingswetenschapper Ellen Kampman. Zij verwacht dat dikkedarmkanker minder voorkomt, maar bloedarmoede juist vaker.

Een gefermenteerde thee, gemaakt van zwarte of groene thee, in combinatie met suiker en/of vruchtensap en een speciale kombucha-zwam. Zo omschrijft BNNVARA kombucha. De meningen zijn verdeeld over het feit over deze gefermenteerde thee wel gezond is of niet.

‘’Nadat de farmaproducent Sanofi bekendgemaakt had dat hij geen Antabuse meer zou produceren, maken artsen en apothekers zelf een alternatief’’, meldt De Tijd. ‘’Het medicijn helpt alcoholverslaafden om hen van de drank af te houden.’’

Metro deelt zes feiten en fabels over gezonde voeding. "Krijg je te weinig eiwitten binnen als je geen vlees eet? Horen lightproducten nou echt tot de gezonde voeding? En moet je vet vermijden?" 

Food+Agri Business geeft aan dat Nederland het niet gaat halen om in 2030 25% biologisch te zijn. Volgens de Algemene Rekenkamer is het huidige beleid ontoereikend. De consument vindt duurzame producten te duur, en niet alleen in Nederland. Volgens de studie Eat4Change van het Wereld Natuur Fonds (WWF) geeft 56% van de Europeanen prijs als grootste barrière aan voor het kopen van duurzame voeding.

Altijd op de hoogte blijven?