Voeding in de media | week 22-2023
Gepersonaliseerde voeding, een nieuw voedingsconcept Verszorgende en meer mensen krijgen de ziekte van Crohn vanwege bewerkt voedsel. Wat lazen we de afgelopen week over voeding? Een greep uit de media.
Foodvalley wil andere bedrijven samenbrengen om de ontwikkeling van gepersonaliseerde voeding een boost te geven. "Gepersonaliseerd voedingsadvies gaat over, als ik het heel simpel uitleg, dat je iets meet bij een consument. Individuele specifieke informatie voor de consument", aldus Judith van der Horst van Foodvalley tegen Food+Agri Business.
"Het Gentse foodtechbedrijf Foodpairing helpt voedingsreuzen als Unilever om hun productgamma gezonder en duurzamer te maken", meldt De Tijd. "Het vertrouwt daarvoor op data en artificiële intelligentie."
Detacheringsbureau Okeedo en maaltijden- en ingredientenleverancier Huuskes hebben zich aangesloten als strategisch partner van het voedingsconcept VersZorgende. Michel Kampert van het concept: "We organiseren het proces van eten en drinken dicht bij de cliënten, op de woonvorm."
"Ongezonde voeding, altijd en overal te koop, is de norm voor kinderen die in deze tijd opgroeien. Niet normaal", vertelt JOGG-regisseur Bart Maljers aan De Noordoostpolder. Daarom organiseert JOGG Noordoostpolder De Week voor de Gezonde Jeugd.
Wat betekent gezond eten nou echt en hoe beïnvloedt voeding onze gezondheid? Zorgkrant bespreekt het belang van gezond eten, de fundamenten hiervan en de impact ervan op onze lichamelijk en geestelijke gezondheid.
Darmziekte Crohn komt vaker voor omdat we meer bewerkt voedsel eten. "De aandoening komt vooral voor bij jonge mensen tussen de twintig en dertig jaar, maar soms zelfs al bij kinderen van een jaar of tien à twaalf", zegt darm-, maag- en leverspecialist Filip Baert tegen het AD.
"Eén procent van de kinderen in Nederland eet voldoende groente", vertelt prof. dr. Jaap Seidell in het radioprogramma dr Kelder en Co. Daar komt bij dat kinderen hun lichaamsgewicht aan suiker eten per jaar. Alles is gericht op overmatige consumptie.
Onderzoekers van Maastricht UMC+ toonden aan dat voeding die specifiek is afgestemd op je stofwisseling meer gezondheidswinst geeft dan algemene voedingsadviezen, aldus Gezondheidsnet. De test die wordt gebruikt om de stofwisseling te meten is vergelijkbaar met het zelf meten van de glucosespiegel bij diabetes.