Vegetariërsbond pleit voor recht op vegetarische voeding in de zorg

20 april 2022 Redactie Voeding Nu

Foto: Unsplash

De Vegetariërsbond pleit met een petitie voor recht op vegetarische en veganistische voeding in zorginstellingen. De organisatie geeft aan steeds vaker berichten te ontvangen van zorgbehoevenden die geen plantaardige of vegetarische maaltijd op een zorglocatie kunnen krijgen.

Volgens de officiële richtlijnen voor verzorgingstehuizen is vegetarische of veganistische voeding een luxe waar je zelf voor moet betalen. De Vegetariërsbond noemt deze situatie achterhaald. “Al meer dan 1 miljoen Nederlanders consumeren helemaal geen dieren of dierlijke producten en nog veel meer mensen willen dat niet elke dag doen. Deze keuze wordt vaak vanuit een bewuste levenshouding gemaakt”, schrijft de organisatie in een persbericht.

De Vegetariërsbond vervolgt: “Opname in een zorginstelling is in de regel een noodzakelijk kwaad. De patiënt is daarbij overgeleverd aan de goede zorg van de instelling en levert hierbij een deel van zijn autonomie in. Het is beslist niet nodig ook de zeggenschap over een ander onderdeel van het eigen leven, namelijk de eigen voeding kwijt te raken.” Daarom pleit de organisatie voor recht op plantaardige voeding door middel van een petitie, gericht aan het van Zorgverzekeraars en de Minister van Volksgezondheid. De petitie is inmiddels meer dan 6.000 keer ondertekend.

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief


Bron: Persbericht

Altijd op de hoogte blijven?