Acrylamide is een chemische verbinding die ontstaat wanneer de van nature in zetmeelrijke producten aanwezige aminozuren samen met suiker worden verhit. Het komt bijvoorbeeld ook voor in (Franse) frietjes, gebrande koffie, biscuit en crackers.
Europese norm acrylamide
De EU stelde in 2018 de norm vast voor de hoeveelheid acrylamide die aanwezig mag zijn in voeding en NVWA controleert in Nederland of voedselproducenten er aan voldoen. Volgens NOS en Omrop Fryslân zijn deze regels onlangs aangescherpt waardoor de Friese pepernoten nu niet meer aan de norm voldoen. Ingelise de Boer, woordvoerder van de Europese Commissie in Nederland, geeft in een reactie aan dat dit niet het geval is. “Deze regels gelden sinds 2018 en zijn sindsdien niet aangescherpt.”
Het feit is in elk geval dat de Friese pepernoot nu te veel acrylamide bevat en verschillende grote en kleine bakkers de productie hebben stopgezet. Een daarvan is pepernotenproducent Modderman BV in Rotsterhaule. Nadine Modderman vertelt aan Omrop Fryslân dat het probleem eigenlijk vorig jaar al speelde. “Maar medio dit jaar kwam er duidelijkheid over de regels.”
Toekomst Friese pepernoot
Ze verwacht niet dat de onderneming door het stilzetten van de productie in de problemen gaat komen. De Friese pepernoot vormt maar een klein onderdeel van de totale productie van de onderneming en de focus komt nu te liggen op de productie van gewone kruidnoten. Ondertussen bezint Modderman zich over de toekomst van de Friese pepernoot. Ze vertelt aan NOS dat het om een intensief productieproces gaat en de receptuur laat zich niet makkelijk aanpassen. "We moeten eerst proeven doen met de receptuur en de instellingen van de oven. Het Sinterklaasseizoen is nu voorbij voor ons, maar we hopen wel stappen te nemen om volgend jaar weer Friese pepernoten te maken."
Friese pepernoten
Friese pepernoten verschillen van gewone peper- en kruidnoten. Voor de Friese variant gebruiken bakkers taaitaaideeg als basis en geen speculaasdeeg zoals bij kruidnoten, legt Omrop Fryslân uit. Ook is het productieproces anders. "Na het bakproces zijn de Friese pepernoten bros en hard. Eén keer in de mond, smelten ze op de tong"", aldus de Friese omroep.