Promotie-onderzoek naar smaak

11 juli 2023 Voeding Nu Alex Haney via Unsplash

Het mondgevoel is een bruikbare basis voor het meten van smaak. Dat is een van de conclusies van Georgios Agorastos in zijn proefschrift ‘Unraveling Mouthfeel. A novel approach to understand taste’. Hij verdedigt het proefschrift deze week bij de Universiteit van Maastricht

De hypothese dat smaak kon worden ingedeeld op basis van mondgevoel en smaakintensiteit is voor het eerst wetenschappelijk onderbouwd in het proefschrift van Peter Klosse (The Concept of Flavor Styles to classify flavors, Maastricht 2004). De Stichting TASTE heeft de afgelopen jaren met ondersteuning van de provincie Limburg smaak diepgaand verder onderzocht.

Mondgevoel verenigt de klassieke sensorische smaakbenadering en de moleculaire invalshoek van voedseltechnologie. Het zogenoemde mondgevoelmodel geeft nieuwe inzichten in de opbouw van smaak en smaakwaarneming. In dit onderzoek konden fysisch-chemische analyses worden gecorreleerd aan de sensorische waarnemingen van smaakpanels en de belangrijkste parameters van het mondgevoelmodel. De analyses werden uitgevoerd in de universiteitslaboratoria van Maastricht en Wageningen.

Altijd op de hoogte blijven?