Mensen hebben individuele ontstekingsreacties op het eten van een vetrijke maaltijd

17 september 2019 Celène Risseeuw

Een ontstekingsreactie is een normale reactie van het lichaam op eten, en dan vooral op een maaltijd met een hoog gehalte aan vet. Ontstekingsreacties zijn afweermechanismen van het lichaam uit zelfbescherming en maken deel uit van de immuunrespons van het lichaam.

Een onderzoek aan de universiteit van California-Davis heeft de reactie van 20 individuele personen op een maaltijd met 38 procent vet onderzocht. De onderzoekers bekeken de ontstekingsreactie gelijk na de maaltijd en 3 en 6 uur na de maaltijd. Om reacties van de deelnemers te definiëren, werd er een gevoelige DNA-test gebruikt die kon bekijken of er bepaalde genen waren in- of uitgeschakeld in het menselijk genoom.

Unieke reactie

De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat elke ontstekingsreactie uniek was. Ook de ernst van de ontstekingsreacties en het moment waarop de reactie zijn piek had, tot 6 uur na de maaltijd, waren uniek.

38 procent vet

De maaltijd waarmee het onderzoek werd uitgevoerd is te vergelijken met een kleine hamburger, kleine friet en een klein ijsje met fruit. Volgens de onderzoeker is het niet erg om één of twee keer per week een maaltijd te eten met 38 procent vet. Wanneer iemand dit elke dag zou doen dan kan het schade aan het menselijk lichaam aanrichten.

Personalized nutrition

Deze uitkomsten zijn interessant omdat de interesse in ‘personalized nutrition’ toeneemt. “We moeten eerst begrijpen wat de verschillen zijn tussen mensen voordat we overwegen verschillende diëten te eisen,” aldus moleculair bioloog Danielle G. Lemay, een van de onderzoekers in deze studie.

Voeding Nu Jaarcongres

Personalized nutrition is ook een van de thema’s op het Voeding Nu Jaarcongres op 26 november.

Suzan Wopereis, senior scientist bij TNO geeft haar visie over de beloftes die worden gedaan over personalized nutrition.

Jogchum Plat, professor aan de Maastricht University zal kennis over het fenotype, de manier waarop een mens is gevormd illustreren aan de hand van het cholesterolmetabolisme.

In de middag kunnen bezoekers naar de workshop: De omgeving te lijf van psychologe Eva Vermeulen van het gedragsveranderingsadviesbureau Duwtje.

Andere thema’s die aan bod komen zijn: Koolhydraten en de praktijk van de diëtist.

Altijd op de hoogte blijven?