Lidl brengt vleesvervangers onder de aandacht

13 juni 2023 Redactie Food Lidl

In 2030 wil supermarkt Lidl dat 50 procent van de verkochte eiwitten van plantaardige afkomst is en niet meer dan 50 procent van dierlijke eiwitten. Op dit moment is 38 procent van de verkochte eiwitten in de supermarkt plantaardig en 62 procent dierlijk. Om de doelstelling te behalen gaat Lidl de zichtbaarheid en vindbaarheid van haar vleesvervangers verhogen. 

Vanaf deze week start Lidl met een pilot in 70 Lidl filialen waarbij een aantal van de vleesvervangers direct naast het vleesproduct gepresenteerd worden. Gedurende drie maanden wordt onderzocht welke invloed dit op de aankopen heeft. Ook worden er interviews onder klanten afgenomen. De volgende vleesvervangers liggen de komende maanden ook in het vleesschap: vegan rulgehakt, vega kipstukjes, vegan shoarma schnitzel en de vega burger. De prijzen van deze vleesvervangers zijn bovendien substantieel lager dan de vleesproducten.

Chantal Goenee, bij Lidl verantwoordelijk voor duurzaamheid en gezondheid: "We gaan bij deze pilot onze bestverkopende vleesvervangers ook in het vleesschap presenteren: de vegetarische burger direct naast de vleeshamburger dus. Hiermee willen we steeds meer van onze klanten kennis laten maken met onze vegetarische producten zoals onze vleesvervangers. Ons doel is dat onze klanten zien hoe makkelijk en lekker het is om af en toe een dagje geen vlees te eten en zo onze impact op het klimaat te verkleinen."

Onderzoek

Voor deze pilot werkt Lidl samen met de Wageningen Universiteit en het World Resource Instituut (WRI). De resultaten worden na afloop van de pilot openbaar gemaakt, onder andere met een wetenschappelijk rapport.

Monique van der Meer, onderzoeker Marketing en Consumentengedrag aan de Wageningen Universiteit: "Om de eiwittransitie te versnellen is het presenteren van het plantaardige alternatief naast de dierlijke tegenhanger mogelijk effectief, met name voor mensen die af en toe minder vlees willen eten. Vergelijkbare voorgaande studies tonen een positief effect op verkopen van plantaardige (vlees)alternatieven."

Stientje van Veldhoven, WRI vice-president en regionaal directeur voor Europa: "We zijn blij om hier samen met Lidl Nederland en Wageningen nader onderzoek naar te doen. Daarbij kijken we er bijvoorbeeld naar, wat het effect is als plantaardige en vleesproducten in hetzelfde schap te vinden zijn. Ons eerdere gedragsonderzoek biedt hiervoor belangrijke aanknopingspunten. We hopen dat dit project veel andere retailers zal inspireren om praktische stappen te ondernemen in het veranderen van hun aanbod en daarmee bij te dragen aan een lagere footprint van ons gemiddelde boodschappenmandje op natuur en klimaat."

Bron: Lidl

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?