Het aanbieden van een maaltijd op de basisschool heeft een positief effect op de energie en concentratie van leerlingen, blijkt uit het landelijke onderzoek Boterhammenbar van het Jeugdeducatiefonds. Ook eten kinderen hierdoor gezonder.
Sinds oktober 2022 doen bijna 650 basisscholen een beroep op het Jeugdeducatiefonds om hun leerlingen een ontbijt, lunch of andere vorm van eten aan te bieden. Het fonds onderzocht op deze scholen het effect van de schoolmaaltijden. Leerkrachten, intern begeleiders, directeuren en ander personeel werden gevraagd naar de werkhouding van de leerlingen. Tweederde ervaart dat leerlingen meer energie hebben en zich beter kunnen concentreren sinds ze een maaltijd op school krijgen, omdat ze alerter zijn en minder tekenen van stress vertonen. Ook worden positieve effecten op de eetpatronen van de leerlingen gezien. Bijna driekwart van de respondenten geeft aan dat kinderen gezonder eten door het aanbod op school. Ongeveer twee derde ziet dat kinderen door de schoolmaaltijden kennis maken met nieuwe smaken en gevarieerder eten.
Op dit moment werkt het Jeugdeducatiefonds samen met het Rode Kruis en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan een plan om ook op langere termijn schoolmaaltijden aan te bieden op basis- en middelbare scholen waar het hardste nodig is.
Bron: Jeugdeducatiefonds