Jaaroverzicht 2021 | Favoriete artikelen uit Voeding Nu

27 december 2021 Nienke Arkeraats Julia van der Zande Michelle Wijma

Beeld Olia Danilevich via Pexels

In dit artikel bespreekt de webredactie van Voeding Nu de leukste/interessantste/meest spraakmakende Voeding Nu-artikelen van het jaar: van hersenen, via de schooltuin tot laboratoriumkoffie.

Nienke Arkeraats

Hoe stimuleer je gezond en duurzaam voedingsgedrag bij kinderen en jongeren? Als student Voeding en Diëtetiek en docent op het VO spreekt dit onderwerp mij enorm aan. Hoe kunnen wij hen helpen een gezond en duurzaam leven te leiden? Want zij zijn ten slotte de nieuwe generatie. Ik heb twee artikelen gekozen die ingaan op dit onderwerp. Het eerste artikel gaat in op hoe je voedingsgedrag bij kinderen zou kunnen veranderen en het tweede artikel gaat in op de stimulatie van gezond en duurzaam eten. Twee aparte artikelen met een overlappend onderwerp. 

Onderzoeker dr. ir. Coosje Dijkstra: Meer kinderen een betere start geven Hoe verander je voedingsgedrag van kinderen zonder dat je ze wat oplegt? In dit artikel vertelt dr. ir. Coosje Dijkstra over studies als Food4smiles, het LIKE-onderzoek en ‘Etenopschool’, waarin aandacht besteed wordt aan deze vraag. 

Schooltuin, samen eten of koken helpt Gezond en duurzaam eten is een belangrijk onderwerp voor kinderen en jongeren. Het is belangrijk dit onderwerp structureel terug te brengen in het onderwijs, want jong geleerd is oud gedaan!

Julia van der Zande

De twee artikelen die ik heb uitgekozen gaan allebei over de invloed van voeding op de hersenen. Het eerste artikel gaat over het effect van voeding op de doorbloeding van de hersenen. Het tweede artikel benoemt de aversie je kunt ontwikkelen wanneer je een slechte ervaring hebt gehad met een bepaald voedingsmiddel. Ik vind het interessant welke processen er dan plaatsvinden en vind het leuk om over nieuwe bevindingen te lezen. 

MRI meet effect voeding in hersenen | Voeding Nu. Dit artikel geeft weer dat bepaalde voeding effect heeft op de doorbloeding in de hersenen. In dit onderzoek is gekeken naar het effect van voeding op de vaatfunctie in de hersenen. Naarmate er meer bloed naar gebieden in de hersenen gaat, neemt het cognitief functioneren toe.  

Proefdieronderzoek: De neurologie achter een aversie hebben tegen bepaald voedsel | Voeding Nu. Dit artikel gaat over de aversie die je kan ontwikkelen als je een slechte ervaring hebt gehad met een bepaald soort eten. Er vindt een reactie plaats in de hersenen met de neuronen waardoor er een remmende controle ontstaat. 

Michelle Wijma

Waar Julia en Nienke artikelen binnen een specifiek onderwerp aankaarten, heeft mijn brein vreselijke keuzestress. Ik vind alles interessant. Handig als wetenschapsjournalist, minder prettig als je favorieten wil selecteren. Dus hoe kies ik er dan twee? Niet…

In deze column bespreken Bo Brummel en Eva Vermeulen hoe dikke mensen te maken krijgen met vetfobie, hoe zulke triggers eetproblematiek kan verergeren en hoe diëtisten kunnen omgaan met gewichtsstigma. Een belangrijk onderwerp, dat wat mij betreft vaker in de spotlights mag staan.

Kom je in Cuba in het ziekenhuis? Dan zie je binnen 72 uur een diëtist. Dat las ik in dit interview met de Cubaanse diëtiste Damaris Palacios Téllez. Te gek om een kijkje te nemen in de gezondheidszorg van een land dat zo anders is dan Nederland, maar waarin ik ook veel overeenkomsten herken.

Plantaardiger eten ‘moeten’ we allemaal, maar wat kan de diëtist betekenen in deze transitie? Ik was nauw betrokken bij het ontstaan van dit artikel van oud-stagiair Julia Streur en het is te gek om te zien dat er zo’n interessant stuk uit is gerold.

Tot slot nog 3 artikelen in het kort, die ik met veel plezier las. Ten eerste het interview met Helma Verkerk, die het roer omgooide en Susta Foods begon. Ten tweede dit artikel over koffie uit het lab, daar ging mijn aandacht als lab-nerd en koffieliefhebber meteen naartoe. Last but not least, want erg belangrijk: de lessen over eetgedrag die we kunnen halen uit de coronapandemie.  

Heb je deze artikelen met plezier gelezen? Neem dan een abonnement op Voeding Nu, het eerste jaar voor slechts € 45!

Altijd op de hoogte blijven?