Hoger BMI-gemiddelde in omgevingen met veel fastfoodrestaurants

6 november 2023 Redactie Voeding Nu Quinton Coetzee via Unsplash

Voor zijn proefschrift onderzoekt Carel-Peter van Erpecum (Rijksuniversiteit Groningen) de relatie tussen de blootstelling aan fastfoodrestaurants en Body Mass Index (BMI) in Lifelines, een grootschalig onderzoek in Noord-Nederland. De resultaten laten zien dat blootstelling aan fastfoodrestaurants een onderdeel van de verklaring zou kunnen zijn van de toename in overgewicht in de bevolking.

Aan het onderzoek van Van Erpecum deden Lifelines-deelnemers mee. Driekwart van hen had minstens één fastfoodrestaurant binnen een kilometer rondom het huis. Deelnemers met meer fastfoodrestaurants binnen een kilometer hadden gemiddeld een hoger BMI en hun BMI nam meer toe over tijd. Ook bleek een toename in de blootstelling aan fastfoodrestaurants, bijvoorbeeld door een verhuizing, gepaard te gaan met een toename in BMI. De aanwezigheid van gezonde voedselaanbieders bleek geen invloed te hebben op de relatie tussen fastfoodrestaurants en BMI.

Lees het proefschrift van Van Erpecum hier.

Bron: RUG

Altijd op de hoogte blijven?