Food-studenten Inholland ontwikkelen nieuwe innovatieve producten

11 januari 2023 Redactie Food

De interne minor van de vierdejaars studenten Food Commerce and Technology in Delft en Amsterdam leverde dit jaar zes nieuwe foodondernemingen op, waaronder een frikandel van oesterzwammen en een taartbodem waarin de reststroom van koffie is verwerkt.

De vierdejaars foodstudenten ontwikkelden stuk voor stuk nieuwe, innovatieve producten. De Dipjesfabriek ontwikkelde een vegan en cleanlabel groentespread. Watever bedacht waterkefir, dat is een gefermenteerde frisdrank op basis van water, citroen en vijg. De Koffiebakkers verwerken de reststroom van koffie in een tartelette. Wasty becomes Tasty bedacht een pompoenbonbon, Friturum ontwikkelde de Frizwamdel en Veggie Fry introduceerde een groente bitterbal die ook nog vegan is.

Alle facetten uit de voorgaande studiejaren komen bij elkaar in deze minor. Studente Nathalie Duif is als marketingdirecteur betrokken bij Veggie Fry, de groentebitterbal. Nathalie: “Je kijkt met jouw groep naar markt- en productkansen, er wordt van je verwacht dat je ondernemend bent en je doet de marketing, communicatie en sales van jouw product. Maar ook techniek, productie, verpakking, innovatie en productontwikkeling zijn belangrijk. Studenten zoeken zelf investeerders en verkoopkanalen. Dat je dit tijdens je opleiding kunt doen is heel leuk en uitdagend!”

Docent en projectleider Marinka Gelevert: “Deze opleiding gaat over alles rondom voeding. Het bedenken en verbeteren van producten, maar ook onderzoeken, ontwikkelen, produceren en de voedselkwaliteit worden belicht. Daarbij kijken we ook naar duurzaamheid, gezondheid en maatschappelijke ontwikkelingen.” Marinka weet waar zij over praat, ze werkte ruim twintig jaar in verschillende functies bij Unilever voordat ze anderhalf jaar geleden overstapte naar Inholland.

Meewerken aan onderzoek

De studenten kunnen, als ze dat willen, tijdens hun opleiding ook meewerken aan grote gesubsidieerde onderzoeken. Marinka: “We doen bijvoorbeeld onderzoek naar ondervoeding bij thuiswonende ouderen. Tijdens de opleiding worden voedingsconcepten bedacht die tekorten in voeding van deze ouderen aanvullen. Ook doen we onderzoek naar veldbonen als vervanger van sojabonen. Veldbonen worden in tegenstelling tot sojabonen in Nederland geteeld, waardoor het gebruik veel duurzamer is.”

Transitie naar plantaardige voeding

Inholland merkt dat veel jongeren geïnteresseerd zijn in voeding. Marinka: “Denk aan voeding en sport of intoleranties die veel voorkomen, zoals voor gluten of lactose. Anderen zijn geïnteresseerd in de transitie van dierlijke naar plantaardige voeding. Omdat de studenten zelf bepalen waar ze stagelopen - in Nederland of in het buitenland - kunnen zij de invulling van hun opleiding ook zelf sturen. Veel studenten hebben dan ook al een baan als ze afstuderen.” Studenten FCT stromen uit in verschillende richtingen. Marinka: “De baankansen zijn net zo breed als de opleiding zelf. We hebben veel connecties met het bedrijfsleven, bijvoorbeeld voor gastcolleges maar ook voor opdrachten. Zo onderhouden we een nauwe band met het werkveld.”

Toekomstige studenten die enthousiast zijn geworden kunnen Inholland Delft of Amsterdam bezoeken tijdens de Open Dag op 4 februari of de Open Avond op 29 maart.

 

Altijd op de hoogte blijven?