Evenementen in aanloop naar Landelijke Opschoondag

12 maart 2024 pexels
Op zaterdag 23 maart vindt de 22e editie van de Landelijke Opschoondag plaats. In aanloop naar deze dag zet de organisatie meerdere evenementen op touw. Zo vindt op 22 maart een officiële kick-off plaats in de Stadsbossen van Almere en wordt er op 20 maart een Scholendag georganiseerd voor het zwerfafvalvrij maken van de schoolomgeving. 

Tijdens de Landelijke Opschoondag worden Nederlanders opgeroepen de handen uit de mouwen te steken om de buitenruimte zwerfafvalvrij te maken. Jaarlijks vindt op de vrijdag vóór de Landelijke Opschoondag de officiële kick-off plaats. Dit jaar is dat op vrijdag 22 maart in de Stadsbossen van Almere. 

Voor de kick-off roept de organisatie iedereen uit de omgeving Almere op om een dag vóór de landelijke opschoonactie het goede voorbeeld te geven. Het startsein voor de kick-off wordt om 10.00 uur gegeven door Hester Klein Lankhorst, voorzitter van het bestuur van Verpact, en Amy Zeeman, boswachter bij Staatsbosbeheer. Deelnemers krijgen bij startpunt Buitencentrum Almeerderhout vuilniszakken en handschoenen uitgedeeld om daarna in het bos zwerfafval te gaan rapen. Na een opschoonrondje van een uur verzamelen de deelnemers zich bij bosrestaurant Buitengewoon Lekker om het opgehaalde zwerfafval in te leveren. Daarna wordt de actie afgesloten met koffie en een koekje; de organisatie vraagt de deelnemers daartoe een herbruikbare beker mee te nemen. 

De Scholendag

Op de woensdag vóór de Landelijke Opschoondag vindt jaarlijks de Scholendag plaats: op 20 maart gaan tienduizenden leerlingen van scholen en bso’s op pad om de schoolomgeving zwerfafvalvrij te maken. Deze dag heeft ten doel om jonge kinderen bewust te maken van het zwerfafvalprobleem, en dat het een kleine moeite is om afval op de juiste manier weg te gooien. Scholen en bso’s kunnen het aantal opgehaalde afvalzakken doorgeven aan de organisatie en daarmee meedoen aan een winactie. Daarbij beïnvloedt het aantal opgehaalde zakken niet de winkans. 

De Landelijke Opschoondag wordt georganiseerd door Supporter van Schoon, een initiatief van Verpact (voorheen Nederland Schoon) en Staatsbosbeheer. Onderdeel van Verpact zijn: Supporter van Schoon, Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en Statiegeld Nederland. 

Meer informatie vind je HIER>>

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?