Europese Commissie wil regels genetisch gemodificeerd voedsel versoepelen

6 juli 2023 Redactie Food Unsplash

De Europese Commissie stemde 5 juli in met een versoepeling van de regels voor genetisch gemodificeerd groente en fruit. De commissie denkt dat hierdoor minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en de biodiversiteit kan toenemen. Dat meldt NOS.

Bij genetische modificatie worden kleine aanpassingen in het dna van plantensoorten gemaakt om groente en fruit te verbeteren, zodat deze beter bestand zijn tegen bacteriën, schimmels en bestrijdingsmiddelen. In Europa gelden nu strenge regels voor deze techniek, waardoor producenten er weinig gebruik van maken.

Versoepeling regels

Een versoepeling van de regels betekent onder andere dat genetische modificatie niet meer op het etiket vermeld hoeft te worden en de producten niet meer aan strenge controle-eisen hoeven te voldoen. Hierdoor kan bijvoorbeeld gebruikt gemaakt worden van nieuwe veredelingstechnieken als CRISPR-Cas, waarbij een knip wordt gemaakt in het dna om een gewas te verbeteren.

Voorstanders besluit

Voorstanders zijn blij met het besluit van de Europese Commissie. Zij wijzen erop dat het ten goede kan komen aan de biodiversiteit en er minder pesticiden nodig zijn. Ook behoudt Europa zijn concurrentiepositie ten opzichte van de rest van de wereld waar wel gebruik gemaakt kan worden van dergelijke veredelingstechnieken.

Tegenstanders

Tegenstanders vrezen dat het leidt tot minder transparantie. Consumenten kunnen geen verschil meer zien tussen een genetisch gemodificeerde en een ‘gewone’ appel. Ook de biologische sector heeft bezwaren. “De deur wordt nu opengezet voor nieuwe gentechnieken en als biologische sector worden we nu klemgezet”, reageert Merle Koomans, directeur van biologische supermarktketen Odin, op NOS. Tot slot vrezen tegenstanders dat er juist meer pesticiden gebruikt gaan worden omdat gewassen er beter tegen kunnen.

Vervolg

Het besluit van de Europese Commissie moet eerst nog door het Europees Parlement en goedgekeurd worden door de EU-landen. Dat betekent dat het nog jaren kan duren voordat de technieken daadwerkelijk gebruikt kunnen worden in Europa.

Bron: NOS

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?