Branchevereniging NPN maakt de genomineerden bekend voor de James Lind Prijs 2021. De drie onderzoeken en drie toepassingen waar je vanaf vandaag op kunt stemmen maken kans op een prijs van €10.000.

Uit de inzendingen selecteerde de vakjury drie onderzoeken:

1 Een nieuw drinkvoedingsproduct, met wei-eiwitten, vrij vertakte aminozuren en ursolzuur, verbetert de loopsnelheid en mitochondrieel functioneren van ondervoede ouderen in vergelijking met een standaard drinkvoedingsproduct. Een randomized controlled trial.
Pol Grootswagers et al, April 2021, Wageningen Universiteit

2 Bloedverdunners die vitamine K in het lichaam remmen worden gelinkt aan een verhoogd risico voor het ontwikkelen en verergeren van (osteo)artrose.
Cindy G. Boer et al, Maart 2021, Erasmus University Medical Center

3 Inuline voedingsvezels voorkomen magnesiumtekorten na gebruik van maagzuurremmers
Proefschrift van Lisanne Gommers (nog niet gepubliceerd, promotie 2 juni 2021), Radboud Universiteit

Ook koos de jury drie toepassingen:

1 Proeftuin probiotica in de ouderenzorg (prOud)
Rivas Zorggroep, Louis Bolk Instituut en van Praag Instituut

2 Personalized Nutrition & Health Living Lab more Fiber: Vezel-Up studie
Wageningen Universiteit, uitgevoerd door Iris Rijnaarts et al.

3 Sportvasten
Project van meerdere instanties, onder andere: European Consortium for Lifestyle, Exercise, Adaptation, and Nutrition (EULEAN) en Erasmus University Medical Center

Stembussen zijn open

Nu de vakjury heeft gestemd, is het de beurt aan het publiek. Initiator van de wedstrijd NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementen, roept zorgprofessionals, wetenschappers, overheidsmedewerkers, mensen uit het bedrijfsleven, geïnteresseerde consumenten en patiënten op om te stemmen. Je stem uitbrengen kan via deze link

Je kunt eenmalig stemmen op een genomineerd wetenschappelijk onderzoek én op een toepassing in de praktijk. Stemmen kan tot en met 8 juni. De uitslag telt mee voor 50%, het oordeel van vakjury is bepalend voor de andere helft. De prijzen, twee keer €10.000, worden op 22 juni toegekend aan het meest gekozen wetenschappelijk onderzoek en de favoriete toepassing in praktijk.

Over de James Lind Prijs

De James Lind Prijs is een wetenschapsprijs die in het leven is geroepen door NPN. De onderscheiding herkent en erkent wetenschappelijke onderzoeken naar fysiologisch actieve (voedings)stoffen, zoals vitamines, mineralen en andere stoffen. En het moedigt toepassingen ervan in de praktijk aan.

Doel van de competitie is om aandacht te vragen voor gezondheidswinst voor de samenleving, onderzoekers te inspireren en toepassingen te stimuleren. De winnaars worden gewaardeerd en aangemoedigd om door te gaan met baanbrekende onderzoeken en effectieve toepassingen in het dagelijks leven.

.

Altijd op de hoogte blijven?