Aflevering Focus over ultrabewerkt voedsel

19 maart 2024 NTR
In het NTR-wetenschapsprogramma Focus spreekt Petra Grijzen met wetenschappers over problemen van deze tijd. De aflevering ‘Eten we ons ziek?’ staat in het teken van ultrabewerkt voedsel. Petra Grijzen gaat hierover in gesprek met voedingwetenschapperJaap Seidell, Internist-endocrinoloog Hanno Pijl en neurowetenschapper Esther Aarts. 

In de aflevering ‘Eten we on ziek’, te zien op donderdag 21 maart, staat het onderwerp ultrabewerkt voedsel en het effect ervan op het lichaam centraal. Volgens het programma ligt ons eetpatroon aan de basis van veel ziektes: ontstekingen in je darmen en brein, diabetes, obesitas en meer kans op dementie. Dat je moet oppassen met producten die te zoet, vet en zout zijn, weten de meeste mensen wel, maar wetenschappers waarschuwen nu ook voor industriële bewerkingen. 

Zo zouden we te veel ultrabewerkt voedsel eten: 70% van het voedsel dat in de supermarkt ligt, valt onder die term. “Het gaat om producten waarvan de oorspronkelijke ingrediënten zo zijn bewerkt dat ze niet meer herkenbaar zijn”, vertelt voedingswetenschapper Jaap Seidell in het programma.  Zo voegt de industrie er middelen aan toe die in geen keukenkastje te vinden zijn. Het levert “onweerstaanbaar” voedsel op, waar je nauwelijks verzadigd van raakt, zoals paaseitjes, wit brood en kipnuggets. 

Ultrabewerkt voedsel en het lichaam

Petra Grijzen onderzoekt in Focus wat ultrabewerkt voedsel voor effect heeft op je lichaam. Internist-endocrinoloog Hanno Pijl van het LUMC vertelt haar over de laaggradige ontstekingen die ongezond voedsel in de darmen veroorzaken. Op de korte termijn merk je daar niks van, maar de schade stapelt zich op. Pijl: “Die schade zit overal: in je bloedvaten, in je lever en in je hersenen.”

In Nijmegen onderzoekt neurowetenschapper Esther Aarts wat de effecten van ongezond voedsel op onze darmen en hersenen zijn. Zo is er steeds meer bewijs dat de bacteriën die in de darmen leven ook van invloed zijn op de hersenen. “Mensen die meer fast food, snelle suikers en ongezonde vetten eten hebben meer kans om een depressie te ontwikkelen dan mensen die veel volkoren producten, groenten en fruit eten.”

Focus: Eten we ons ziek? is donderdag 21 maart te zien om 20.55 uur bij de NTR op NPO 2. 

Bron: NTR

Altijd op de hoogte blijven?