Voeding in de media | week 44-2023

10 november 2023
Is de Nutri-Score wel een betrouwbare meetgraad voor gezondere voedselkeuzes, kan het drinken van koffie gezondheidsvoordelen teweegbrengen en welke nadelige gevolgen brengt al dat ultra bewerkte voedsel met zich mee? Wat lazen we de afgelopen week over voeding? Een greep uit de media.

“Gezondere keuzes maken in de supermarkt: daar moet de vernieuwde Nutri-Score bij helpen. Vanaf 1 januari 2024 wordt de score met kleurtjes en letters het officiële voedingslogo van Nederland.” EenVandaag zoekt uit wat de NutriScore precies zegt over hoe gezond een product is en waarom deze berekend wordt per productgroep en niet over alle producten in het algemeen.

Gebke Verhoeven, die al twintig jaar werkzaam is in de gezondheidsjournalistiek, zegt op Gezond Nu dat gember een middeltje is dat kan helpen tegen griep en verkoudheid. “Gember is lekker in gerechten en in de thee, maar heeft net zoals steranijs, knoflook en kaneel ook veel gezonde krachten.” Vanwege zijn vitamines (A, C, E, B), magnesium, ijzer, zink, calcium en bètacaroteen en de prikkelende verbindingen gingerol en shogaol levert gember gezondheidsvoordelen op. 

De belasting op suikervrije dranken als havermelk gaat niet omhoog, meldt Food & Agri.  Dat heeft een meerderheid van de Eerste Kamer afgelopen dinsdag besloten met het voorstel van PvdD-Senator Niko Koffeman.

De Europese Unie stelde 10,5 miljoen euro beschikbaar aan onderzoeker Jeroen Lakerveld om onderzoek te doen naar de verschillende oorzaken van obesitas. Volgens de onderzoeker is de ene buurt ‘obesogener’ dan de andere. Met het geld gaat Lakerveld gegevens van Europese landen verzamelen en analyseren, aldus Nationale Zorggids.

Uit een onderzoek van het RIVM blijkt dat volwassenen (18-65 jaar) waarschijnlijk te veel cadmium, lood, arseen en kwik binnenkrijgen. “Als volwassenen te veel binnenkrijgen, ontstaat er mogelijk op latere leeftijd nierschade,” zegt het RIVM.

Een of meerdere kopjes koffie per dag brengt gezondheidsvoordelen met zich mee. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Wageningen en het UMC Groningen, meldt RTL Nieuws. Het drinken van koffie (zwart) zonder toevoegingen als suiker draagt bij aan gezondere nieren. 

“Een nieuw VN-rapport waarschuwt dat ongezonde eetpatronen, met ultrabewerkt voedsel en veel toegevoegde vetten en suikers, een verborgen kostenpost van 6500 miljard euro per jaar betekent voor onze gezondheid en het milieu,” meldt het Mondiaal Nieuws. “Zo veroorzaken ze volgens de FAO onder meer obesitas en andere niet-overdraagbare ziekten, en verlagen ze de arbeidsproductiviteit.”

Uit een consumentenonderzoek van SmartProtein blijkt dat meer dan de helft van de Europese vleesconsumenten vorig jaar minder vlees is gaan eten. Vergeleken met 2021, is dat 5 procent meer, aldus Foodbusiness.

Altijd op de hoogte blijven?