Macroniveau, de Holy Grail?

1 maart 2022 Michelle Vrij

Vraag: ‘Michelle, kun jij een voedingsschema maken? Ik wil geen koolhydraten meer eten’. Eerlijk? Ik vind het soms best vermoeiend. Begrijp me niet verkeerd, ik doe het met liefde, maar ze houden het vaak niet vol omdat ik naast diëtist ook hun vriendin of familie ben, dan nemen ze het vaak minder nauw. En er is nog iets aan de hand; de ene keer willen ze geen koolhydraten eten, de volgende keer geen zuivel en de derde keer geen vet.

Even heel kort door de bocht heb je koolhydraten nodig voor energie en brandstof, eiwitten voor de opbouw van spieren en vetten voor de opbouw van hormonen en energie, leg ik mijn vrienden uit. Alle macronutriënten zijn belangrijk voor onze gezondheid! Afhankelijk van het doel van mijn cliënt of patiënt ga ik hier mee aan de slag. Daarnaast heb ik altijd het probleem dat als een voedingsvraag aan mij wordt gesteld ik direct in mijn diëtisten-rol schiet en ik eindeloos kan doorvragen. Soms werk ik, vooral in de eerste lijn, niet eens met macronutriënten omdat sommige mensen geobsedeerd raken door de hoeveelheid voeding in plaats van de goede voeding. Ik kijk echt wat er bij de cliënt past.

In het ziekenhuis ligt het wel een beetje anders. Als klinisch diëtist moet je met veel zaken rekening houden zoals ondervoeding, risico op ondervoeding, de mate van ziekte, welke ziekte en ga zo nog maar even door. Het is een precies werkje en je moet daarbij ook kijken naar de bijwerkingen van de ziekte of medicatie zoals verminderde eetlust en misselijkheid. In het ziekenhuis houden wij ons als diëtist voornamelijk bezig met energie en eiwitten. Omdat we vooral zien dat de spiermassa ondersteunt dient te worden tijdens opname en tijdens en na behandeling voor herstel. Ik kom er dan ook niet onderuit om ervoor te zorgen dat de patiënt weet welke energie- en eiwitbehoefte ze moeten handhaven. Als de patiënt na ziekenhuisopname naar huis gaat, kan ik niet aankomen met: ‘zorg voor voldoende eiwitten in de voeding, tot ziens!’ dat is veel te abstract. Handvatten voor thuis is van essentieel belang voor het verbeteren van de voedingstoestand in de thuissituatie en voor het herstel van de patiënt.

Dus zomaar even een dieet maken, zonder een van de macro’s is nog niet zo makkelijk. Afvallen of het behalen van een ander doel is zo simpel nog niet. Als ik iets doe, wil ik het goed doen en dan kun je een enorm vragenvuur van mij verwachten. Daarbij is het vasthouden aan de macroverdeling niet de Holy Grail voor het behalen van doelen, of dit nu afvallen of herstellen is. Mijn familieleden en vrienden zullen na deze column waarschijnlijk niet meer bij mij aan durven te kloppen en zullen zich wellicht vergrijpen aan de nieuwste dieettrend.

__

Michelle Vrij
Diëtist bij nutrimedia

Altijd op de hoogte blijven?