(Plantaardig) eiwit en beweging: een krachtige samenwerking!

17 december 2023 nutrimedia
In het Olympisch Stadion in Amsterdam vond een inspirerende kennissessie plaats over eiwitten, beweging en de verschuiving naar een meer plantaardig dieet. Diëtisten en fysiotherapeuten verkenden samen de link tussen (plantaardige) eiwitten en lichamelijke activiteit. De sessie werd georganiseerd door Alpro en geleid door Suzan Tuinier van Nutrimedia. Diverse deskundige sprekers deelden hun inzichten en ervaringen over eiwitten, beweging en sport. 

(Plantaardig) eiwit en beweging

De combinatie eiwitten en beweging is uitermate belangrijk. Zo zorgen eiwitten voor het herstel van de spieren na fysieke inspanning.  Dit werd benadrukt door de eerste spreker, Peter Weijs, hoogleraar en lector Voeding en Beweging aan het Amsterdam UMC en de Hogeschool van Amsterdam. Hij ging in op het belang van een goede eiwitinname, vooral bij ouderen. Ook voor deze groep is het belangrijk om voldoende eiwitten in te nemen om spierbehoud te ondersteunen in combinatie met voldoende bewegen. Weijs belichtte de groeiende belangstelling voor plantaardige eiwitbronnen in het algemeen, maar ook in het dieet van sporters. Hij benadrukte het belang van een goede samenwerking tussen diëtisten en fysiotherapeuten, waarbij voeding en beweging gezamenlijk worden aangepakt om optimale gezondheidsresultaten te bereiken.

Inzichten uit de praktijk

Gunilla Boomsma, een ervaren sportdiëtist met een rijke achtergrond in sportvoeding bij vooraanstaande voetbalclubs zoals AZ en SC Heerenveen, deelde haar inzichten over sportvoeding. Zij benadrukt het belang van een persoonlijke benadering en het centraal stellen van de individuele sporter bij het opstellen van zowel trainings- als voedingsschema’s. Het vaststellen van de juiste eiwitinname is bij haar niet alleen gebaseerd op BMI, maar voornamelijk op het meten van het vetpercentage. Naast dierlijke eiwitten, wijst ze ook op de groeiende belangstelling van plantaardige eiwitten in sportvoeding, vooral met de opkomst van veganistische sporters. Boomsma benadrukt echter dat de focus niet alleen op eiwitten moet liggen; koolhydraten zijn even essentieel. Ze merkt op: “Met alleen eiwitten fiets je geen berg op”. Voor diëtisten is het cruciaal om de trainingsintensiteit van sporters te begrijpen. Timing, zowel voor het bereiken van maximale prestaties als voor herstel na inspanning, is volgens haar onmisbaar.

Volledig plantaardig

Claudine Jansen, een triatleet, benadrukt ook het belang van timing en herstel. Haar kracht zit in het goede herstel en dat heeft alles met haar voeding te maken. Zo zorgen eiwitten voor het herstel van de spieren na fysieke inspanning. Een gevarieerd, evenwichtig voedingspatroon en een gezonde leefstijl zijn belangrijk voor een goede gezondheid.  Jansen vertelt dat zij kiest voor een volledig plantaardig dieet. Zij finishte een triatlon (3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen én een marathon lopen) en traint wel 20 uur in de week. Voor haar was het belangrijk bij een plantaardig dieet dat je leert wat je lichaam wel of niet aan kan.. Haar eigen overgang van een vegetarisch naar een volledig veganistisch dieet, ging geleidelijk en met heel veel proberen. Daarbij kiest zij voor het gebruik van plantaardige eiwitshakes en  zuivelvervangers rijk aan eiwitten, voor een goede aanvulling op de dagelijkse inname. Trainen met je voeding is daarbij key.

Blik op de toekomst

Tijdens de paneldiscussie werd benadrukt dat een meer plantaardig dieet, met de juiste aandacht voor timing en voedingsbehoeften, ook geschikt kan zijn voor sporters. Bewustwording over de voordelen en mogelijkheden van plantaardige voeding is niet alleen essentieel binnen de sportwereld, maar ook daarbuiten. Diëtisten en fysiotherapeuten kunnen samen sporters (én anderen) ondersteunen bij de overgang naar een meer plantaardig dieet.

Danone Nutricia Nederland BV
Einsteinlaan 20
2719 EP Zoetermeer
www.alpro.com Alpro

 

Altijd op de hoogte blijven?