Zorginstelling ZuidOostZorg sluit zich aan bij Dutch Cuisine

27 september 2022 Redactie Voeding Nu

ZuidOostZorg sluit zich als eerste zorginstelling in Nederland aan bij Dutch Cuisine, een organisatie die de Nederlandse keuken en eetcultuur promoot. ZuidOostZorg is een innovatieve zorg- en kennisorganisatie die al enkele jaren geheel volgens de principes van Dutch Cuisine werkt. ZuidOostZorg heeft als belangrijk doel dat cliënten iedere dag lekker, gezond en vers eten.

ZuidOostZorg bereid dagelijks 650 compleet verse maaltijden en 250 maaltijdboxen voor cliënten in haar centrale keuken. Jildou Smits, programmamanager Voeding, was voorheen chef-kok bij ZuidOostZorg en is nu verantwoordelijk voor de Business Unit Voeding. Hier vallen de centrale keuken, een achttal restaurants en een versmarkt onder. Op verschillende locaties van ZuidOostZorg zijn restaurants te vinden die werken volgens de principes van de Dutch Cuisine. Zo wordt bijvoorbeeld in Restaurant Bysûnder in Neibertilla (Drachten) iedere dag à la carte vers gekookt voor gasten uit de omgeving.

Jildou Smits vertelt: “Sinds 2012 werken we volgens de visie van de Nieuwe Nederlandse Keuken vanuit het gedachtengoed van Albert Kooij, SVH Meesterkok en bestuurslid Dutch Cuisine. Sindsdien koken we niet meer uit pakjes, maar vers en met producten van diverse versleveranciers uit Friesland. Daarbij houden we natuurlijk rekening met de seizoenen en de regio waarin producten groeien. Vanuit ZuidOostZorg heb ik de stap genomen om ons nu ook aan te sluiten bij Dutch Cuisine. Een mooie vervolgstap voor hoe wij binnen onze organisatie denken en werken met voeding.”

“Natuurlijk was het ook voor onze koks best wennen, maar nu zijn ze gewend aan de nieuwe gestroomlijnde werkprocessen in deze manier van koken en trots dat ze weer echt met het koksvak bezig zijn. Onze cliënten kunnen genieten van een goede gezonde en verse maaltijd. Het is belangrijk dat onze gasten goed en gezond eten. Gezonde voeding is een bijdrage aan hoe iemand zich voelt en in het leven staat.”

De cliënten moesten in het begin best wennen aan de nieuwe kook- en eetstijl, met minder zout en suiker. Jildou: “Ze willen graag herkenbare ingrediënten, gerechten en maaltijden, die vooral uit aardappelen, groente en vlees of vis bestaan. Zij kunnen dagelijks kiezen uit twee soorten groenten en aardappelen. Onze gasten moeten het naar hun zin hebben, ook qua eten en wij vinden dat ze gezond moeten kunnen eten.”

Koken volgens de Dutch Cuisine is iets duurder dan koken uit pakjes en zakjes, of voorbereide maaltijden die twee weken goed blijven. “Dat geeft op zich al te denken”, zegt Jildou. “Wij gunnen elke schakel in de voedselketen een eerlijke en redelijke prijs, iedereen moet er fatsoenlijk aan verdienen. Wij doen dat in regelmatig en goed overleg met onze versleveranciers, die alle in de regio Friesland zitten. Droge kruidenierswaren betrekken we van een groothandel. We zijn nog niet zover dat we in een echte korte keten werken, wat te maken heeft met leveringsgarantie en beschikbaarheid van producten. Daar werken we wel aan.”

Jildou: “Bij ZuidOostZorg zouden we graag zien dat ook andere zorginstellingen Dutch Cuisine omarmen en ermee aan de slag gaan. Wij willen graag een voorbeeld zijn en een actieve rol spelen door bijvoorbeeld deel te nemen in de Dutch Cuisine Community (in ontwikkeling) waar deelnemers van elkaar willen en kunnen leren en ook kennis delen. Ik heb eigenlijk maar één aanbeveling. Schakel over naar gezond koken en eten. Goede voeding draagt bij aan positieve gezondheid”.

 

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven?