‘Onderzoek en praktijk dichter bij elkaar brengen’

1 mei 2023

Lieneke Vos 
Geboren: 1996 in Sint Oedenrode
Woont in: Sint Oedenrode
Functie: diëtist en Voedingswetenschapper bij eigen praktijk Livovita

1. Waarom ben je voedingswetenschappen gaan studeren?

Mijn moeder was vroeger altijd al veel bezig met gezond eten. Daarbij vond ze het belangrijk om ons uitleg te geven over wat dan gezond was. Na de middelbare school wilde ik hier graag verder iets mee gaan doen . Ik kwam uit bij de studie Voeding & Diëtetiek aan de HAN in Nijmegen. Mijn tijd op de HAN was heel erg leuk en leerzaam, maar toen ik klaar was, had ik toch het gevoel dat ik nog wat kennis miste. Ik wilde meer weten over hoe er tot bepaalde adviezen gekomen werd en wat voor onderzoek daarachter zat. Dus ging ik kijken bij verschillende master opties en kwam ik uiteindelijk terecht bij Nutrition and Health in Wageningen. Hier voelde ik me meteen op mijn plaats. Mijn afstudeeronderzoek ging over eetgedrag bij kleine kinderen en dit was dan ook mijn inspiratie om hiermee verder te gaan in mijn werk. 

2. Wat houdt je huidige werk in?

Tijdens mijn master ben ik gestart als zelfstandig diëtist. Ik merkte dat ik vanuit mijn omgeving vaak vragen kreeg over voeding en ik vond het leuk om daar een goed onderbouwd antwoord op te kunnen geven. Ook het ondernemen vind ik ontzettend leuk. Daarom ben ik nu met mijn eigen bedrijfje, Livovita, druk bezig om naast het begeleiden van cliënten, een workshop op te zetten voor ouders met jonge kinderen. Hierbij ga ik niet alleen in op de vraag: 'welke voeding kan ik mijn kindje het beste geven?', maar ook op eetgedrag bij kinderen die moeilijk eten. Denk hierbij aan geen groenten willen eten, lastige acceptatie van bepaalde smaken en texturen of een sterke voorkeur hebben voor zoet en ongezond eten. Hier zie ik ook een perfecte samenwerking met consultatiebureaus en kinderopvang. Er is helaas nog veel onwetendheid, maar ik denk dat met een goede uitleg en een aantal praktische tips veel ouders geholpen kunnen worden. Het stukje zelfonderzoek, dat in mijn master veel naar voren kwam, pas ik nu helaas niet toe in mijn werk, maar ik zou het wel ontzettend leuk vinden om weer op te pakken als ik daar weer tijd en ruimte voor heb. Mijn interesse ligt bij onderzoek naar voedselacceptatie bij kinderen, het liefst met een praktische toepassing. 

3. Wat zou je graag nog onderzocht willen zien? 

Zelf vind ik het heel erg belangrijk om wetenschap en praktijk te combineren. Tijdens mijn afstudeerstage heb ik meegeholpen aan de ALIKO studie. Deze studie gaat in op gecombineerde leefstijl interventies bij kinderen en kijkt specifiek naar wat er beter kan in de implementatie van deze interventies. Op dit gebied zie ik nog veel kansen, vooral ook in het onderwijs. Wat zou nou een optimale manier zijn om kinderen meer bij te brengen over voeding op een leerzame en leuke manier? Daarnaast lijkt het me mooi als diëtisten en voedingswetenschappers elkaar de komende jaren meer vinden. Zo kunnen onderzoek en de praktijk dichter bij elkaar gebracht worden.

Altijd op de hoogte blijven?