Zwanger en misselijk? Probiotica verlichten mogelijk klachten

7 december 2021 Michelle Wijma

Beeld: Ivan Samkov via Pexels

Probiotica verlichten mogelijk de symptomen van zwangerschapsgerelateerde misselijkheid, braken en verstopping. Dat laten onderzoekers van de UC Davis School of Medicine (Universiteit van Californië) zien in wetenschappelijk tijdschrift Nutrients.

Bij 85% van de zwangerschappen komen misselijkheid en braken voor, wat een behoorlijke impact kan hebben op de kwaliteit van leven. Wat precies de oorzaak is van die klachten, is nog altijd niet bekend, vertelt Albert T. Liu, hoogleraar Verloskunde en gynaecologie en eerste auteur van de studie, in het persbericht. De toename in oestrogeen en progesteron tijdens de zwangerschap heeft er waarschijnlijk mee te maken.

Probiotica zijn producten die grote hoeveelheden melkzuurbacteriën bevatten, zoals yoghurt, tempeh, kimchi en zuurkool. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar als supplement. Mensen gebruiken deze om het microbioom te ondersteunen, maar er is weinig wetenschappelijk bewijs dat de werkzaamheid van de middelen aantoont. 

Methode en resultaten

Tijdens de studie namen 32 zwangere deelnemers zestien dagen lang twee vrij verkrijgbare probioticacapsules per dag. Na twee dagen ‘pauze’ deden ze dit wederom zestien dagen. De capsules bevatten met name Lactobacillus (melkzuurbacteriën), zo’n 10 biljoen levende culturen ten tijde van productie. Iedere deelnemer legde zeventien keer diens observaties vast. 

De onderzoekers zagen dat misselijkheid en braken significant verminderden. Het aantal uren dat deelnemers misselijk waren daalde met 16% en aantal keer braken was 33% lager geworden. Ook symptomen die de kwaliteit van leven beschrijven, zoals vermoeidheid en verminderd eetlust, waren verbeterd, evenals obstipatieklachten. “Door de jaren heen heb ik gemerkt dat probiotica misselijkheid, braken en obstipatie kunnen verminderen”, zegt Liu. “Het is bemoedigend dat deze studie die observaties nu bevestigt.”

Ontlastinganalyse

De onderzoekers analyseerden daarnaast de ontlasting om te beoordelen welke biomarkers corresponderen met ernstige misselijkheid en hoe de probiotica hier invloed op hadden. Een mogelijke verklaring van de verminderde misselijkheid en braken, kan gevonden worden in bacteriën die het enzym galzouthydrolase bij zich dragen. Een lage hoeveelheid van deze bacteriën wordt gerelateerd aan meer zwangerschapsgerelateerd braken, terwijl probiotica de hoeveelheid van deze bacteriën verhoogt.

Daarnaast werden hoge levels Akkermansia muciniphila aan het begin van de studie geassocieerd met meer braken, terwijl de gebruikte probiotica de hoeveelheid van deze darmbacteriën verlaagt. Tot slot zagen de onderzoekers dat vitamine E-waarden waren verhoogd na het nemen van de probiotica. En hogere vitamine E-waarden werden geassocieerd met minder braken.

De onderzoekers benadrukken dat de groep deelnemers aan deze studie klein was en dat er meer onderzoek nodig is om de resultaten te bevestigen.

Publicatie in Nutrients: Albert T. Liu, Shuai Chen, Prasant Kumar Jena, et al. Probiotics Improve Gastrointestinal Function and Life Quality in Pregnancy. Nutrients, 2021; 13 (11): 3931 DOI: 10.3390/nu13113931

Altijd op de hoogte blijven?