Zorgtechnologie in de diëtistenpraktijk

NIEUWS | Zorgtechnologie was een van de onderwerpen waar op de Haagse Innovatie Parade VD (HIP) aandacht aan werd besteed. Onderzoek uitgevoerd door studenten Voeding en Diëtetiek van de Haagse Hogeschool vertelt ons meer over de toekomst van de diëtist en de rol van technologie hierin.
De Haagse Innovatie Parade VD (HIP) is een jaarlijks terugkerend evenement op de Haagse Hogeschool door studenten, voor studenten en het werkveld. Op de HIP hebben eerste- en tweedejaars studenten de ruimte om hun onderzoeken van het afgelopen jaar ten toon te stellen. Verder geven derde- en vierdejaars studenten presentaties over hun onderzoeken, zo ook de presentaties over zorgtechnologie.
Zorgtechnologie in beeld
Technologie gaat een steeds grotere rol spelen in het werkveld van de diëtist. Dit is een ontwikkeling die al langer gaande is waarbij het grootste voorbeeld wel de komst van het elektronisch patiëntendossier (EPD) is. In de praktijk worden ook apps voor het bijhouden van voedingsdagboeken steeds vaker gebruikt of apps die in verbinding staan met smartwatches. Het onderzoek ‘Zorgtechnologie in de diëtistenpraktijk’ gaat over het achterhalen welke technologieën wel en niet goed werken en waar de behoefte ligt in het werkveld.
Onderzoeksresultaten
Het onderzoek van de studenten is uitgevoerd onder diëtisten in het werkveld, docenten van de opleiding Voeding en Diëtetiek en studenten van deze opleiding. Uit de uitgezette enquête komt naar voren dat technologieën als het EPD, apps, wearables en meetapparatuur veelvuldig worden gebruikt in de praktijk. Daarnaast blijkt dat online consultatie platforms, het gebruik van AI en het 3D-printen van voeding vaak ingezetten technologieën zijn. De vorm van hoe AI kan bijdragen in de praktijk van de diëtist is nog niet goed in kaart gebracht.
Voor- en nadelenbalans
Voordelen die het werkveld benoemt bij het gebruik van technologieën zijn dat het de kwaliteit van de behandeling bevordert, het werk sneller en voordeliger maakt. Voornamelijk het EPD maakt het bijhouden van cliëntgegevens gebruiksvriendelijker. Nadelen bij het gebruik van technologieën is dat de cliënt vaak niet vaardig genoeg is om met bijvoorbeeld apps om te gaan. Ook storingen, kostprijzen en het gebrek aan trainingen vormen barrières in de praktijk.
Aanbeveling
De studenten bevelen het werkveld aan om in te zetten op toegankelijke training voor het personeel om nieuwe technologieën onder de knie te krijgen. Deze aanbeveling doen ze op basis van de voor- en nadelenbalans die ze uit het onderzoek hebben weten te trekken.