WUR-studie: Meerderheid thuiszorgmedewerkers gemotiveerd om cliënten voedingsadvies te geven

31 mei 2022 Redactie Voeding Nu

Een meerderheid van de thuiszorgmedewerkers is gemotiveerd om oudere cliënten voedingsadvies te geven en hen te ondersteunen bij het maken van gezonde keuzes. Daarvoor hebben ze wel extra kennis nodig. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen University & Research.

Veel thuiswonende ouderen in Nederland eten niet volgens de richtlijnen, blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling van 2010-2012. “Veel ouderen beseffen niet hoe belangrijk gezond eten is. Ze weten vaak ook niet wat het precies inhoudt. Met laagdrempelig voedingsadvies is bij deze groep waarschijnlijk veel gezondheidswinst te behalen”, zegt Lonneke Janssen Duijshuijsen, onderzoeker Voeding & Gezondheid bij WUR.

Voedingsadvies

Vanuit die gedachte inventariseerde een onderzoeksteam of voedingsadvies meegenomen kan worden in de thuiszorg die gemeentes aanbieden. De onderzoekers trainden huishoudelijke hulpverleners van twee thuiszorgorganisaties in hoe ze hun cliënten konden ondersteunen bij het maken van gezonde voedingskeuzes. Ze brachten daarnaast factoren in kaart die hen hierbij in de praktijk stimuleerden of juist belemmerden, aan de hand van een vragenlijst onder ruim 600 thuiszorgmedewerkers.

Gemotiveerd

60 tot 86 procent van de thuiszorgmedewerkers blijkt gemotiveerd om cliënten voedingsadvies te geven en hen te ondersteunen bij het maken van gezonde keuzes, maar slechts 20 procent denkt dat cliënten er voor open staan. Ongeveer de helft van de thuiszorgmedewerkers denkt dat mensen niet zitten te wachten op voedingsadvies. Desondanks denkt 30-40% het gedrag van cliënten er wel degelijk positief mee te kunnen beïnvloeden.

Lees het volledige verslag op de website van WUR.

Altijd op de hoogte blijven?