
Het is opnieuw bewezen door onder andere onderzoeker Ming-Jie (Frederick) Duan: het eten van gezonde voeding - fruit en juist geen bewerkt vlees - verlaagt de kans op ziekte in de samenleving. De onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift eClinicalMedicine.
Twee aanpassen voor gezondheidswinst
De wetenschappers keken naar het effect van de losse voedingsadviezen van de Gezondheidsraad. De grootste gezondheidswinst blijkt in twee aanpassingen te zitten: meer fruit eten en bewerkt vlees schrappen. Als mensen afzien van bewerkt vlees laten staan, dan kunnen 22 procent van de nieuwe diabetes type 2 gevallen en 21 procent van de gevallen van coronaire hartziekten worden voorkomen in 2050. Eet iedereen dagelijks twee stuks fruit, dan daalt het aantal beroertes met ruim 18 procent.
Duan: “Dat lijkt misschien niet veel, maar het gaat om een groot aantal mensen.” Op dit moment leven er in Nederland bijvoorbeeld ruim een miljoen mensen met diabetes type 2.
Data eerder onderzoek
Om de hypothetische prognose van de volksgezondheid in 2050 te maken, gebruikten de onderzoekers data van eerdere studies. De voedselconsumptiepeiling van het RIVM toonde aan wat Nederland gemiddeld eet en drinkt. Zo eten Nederlanders nog lang niet voldoende groenten, fruit en peulvruchten, te veel rood en bewerkt vlees, en drinken juist te veel suikerhoudende drank. Gecombineerd met de huidige consumptie berekenden de onderzoekers hoeveel ziektegevallen in Nederland in theorie zijn te voorkomen als de voedingsrichtlijnen wel worden opgevolgd.
Sander Biesbroek, onderzoeker en universiteitsdocent, verklaart: “Uit eerdere onderzoeken weten we hoe bepaalde voedingsgroepen het risico op ziekten zoals diabetes en hartziekten beïnvloeden.”
Andere voedingsgroepen
De wetenschappers onderzochten ook de effecten van andere voedingsgroepen in de Richtlijnen Goede Voeding. De publicatie van het eerste advies wordt eind 2025 verwacht. In mindere mate zagen ze ook dat voldoende noten en zaden eten de kans op coronaire hartziekten en diabetes verlaagt en meer volkorenproducten nuttigen. 10 procent van de beroertes kan voorkomen. Bewerkt vlees uit het dieet schrappen zorgt bovendien voor bijna 10 procent afname van darmkanker en beroertes.
Advies van de WUR
Het loont volgens de onderzoekers van de WUR om Nederlanders nog meer te stimuleren om volgens de voedingsrichtlijnen te eten en daarmee in te zetten op preventie. Het verlaagt ook de druk op de zorg en bespaart daarmee medische kosten.
Het blijft echter moeilijk voor mensen om altijd de gezonde keuze te maken. Dit komt door het grote aanbod aan ongezonde en sterk bewerkte producten in de winkels en promoties die ervoor gemaakt worden. Daarom pleit Biesbroek voor beleidsmaatregelen die de voedselomgeving verbeteren of gezond eten stimuleren. “Dat kan bijvoorbeeld door gezonde producten minder te belasten en de belasting op ongezonde producten zoals bewerkt vlees juist te verhogen”, aldus Biesbroek.