World Animal Protection roept op tot meer plantaardige kerstdiners

13 december 2022 Redactie Voeding Nu

Er komen steeds meer vegan restaurants en de supermarktschappen liggen steeds voller met vegaburgers en havermelk, maar tijdens de feestdagen is een plantaardige maaltijd nog niet in trek. Meer dan 80 procent van de Nederlanders eet met kerst vlees, blijkt uit onderzoek door DirectResearch in opdracht van World Animal Protection. De organisatie wil daar met het plantaardige Kerstdiernee verandering in brengen.   

Uit het onderzoek blijkt dat slechts vier procent van de Nederlanders met kerst vegetarisch of plantaardig eet. Zestig procent van de ondervraagden geeft aan vlees en vis lekkerder te vinden, en dat een vleesgerecht ‘nu eenmaal bij een kerstdiner hoort’. Toch vindt bijna de helft van Nederland het niet erg als iemand anders ze een plantaardig kerstdiner zou voorschotelen (46 procent), en dat een kerstdiner ook vegetarisch zou kunnen (45 procent). 

Dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection vraagt hiervoor aandacht door tips te delen voor plantaardige ‘Kerstdiernee’-menu’s. Julia Bakker, campagnemanager Dieren in de veehouderij bij World Animal Protection: “Terwijl wij gezellig aan het kerstdiner zitten, brengen miljoenen dieren in Europa hun kerst door in veel te krappe kooien of megastallen, omdat wij graag vlees willen eten. Het is tijd voor verandering. Een plantaardig kerstdiner is niet alleen beter voor het dierenwelzijn; het is minstens zo lekker, gezonder én beter voor het klimaat. Het past veel beter bij de kerstgedachte dan een dood dier op je bord.”

De flexitariër

De organisatie vindt het mooi om te zien dat ruim twee derde van de flexitariërs open staat voor een vegetarisch of plantaardig kerstdiner, tegenover een kwart van de vleeseters. Flexitariërs zouden sneller zelf een kerstdiner zonder vlees bereiden, en eerder voor vegetarische opties gaan. Bij de keuze tussen een plantaardig en vlees- of visgerecht kiezen zij eerder voor een vegaburger (53 procent) dan een varkensrollade (47 procent), en eerder paddenstoelenragout (57 procent) dan een garnalencocktail (43 procent). Veelbelovend, vindt Bakker: “De flexitariër kan het verschil maken deze kerst. Ik daag hen graag uit om ook tijdens kerst aan hun idealen te denken. En daarmee aan de dieren.”

Altijd op de hoogte blijven?