Winnaars FoodmanShip Awards op de HAS Food Experience

1 februari 2024
Tijdens de jaarlijkse HAS Food Experience vond de uitreiking van de FoodmanShip Awards 2024 plaats. De zestiende editie van de HAS Food Experience op de HAS green academy had het thema 'Taste the Future'. Zes projecten van studenten kregen een prijs voor hun bijdragen aan voedsel van de toekomst.

De winnende studenten van de HAS green academy presenteerden samen met 140 medestudenten innovatieve concepten die antwoord gaven op actuele uitdagingen binnen de foodbranche. De projecten werden ingedeeld in vijf categorieën: ‘healthy body and mind’,  ‘sustainable alternative proteins’, ‘sustainable food systems’, ‘unwaste reduce and prevention’ en ‘meaningful food innovations’. Per categorie kwam er een winnaar uit de bus en daarnaast was er een publieksprijs. Een jury, bestaande uit een combinatie van HAS-lectoren, HAS-alumni en ambassadeurs, beoordeelde de projecten. Zij keken voor de beoordeling naar voedselkennis, conceptueel denken, creativiteit, ondernemerschap en presentatie.

Gezonde leefstijl en alternatieve eiwitten

In de categorie ‘healthy body and mind’ presenteerden de studenten ideeën die bijdragen aan een gezonde leefstijl. De prijs ging naar Pip Bär voor ‘het diskoffertje’. Een voedingstechnisch concept ontwikkeld voor de hypothalame dysfunctie patiëntgroep van het Prinses Maxima Centrum met de focus op wat patiënten wél mogen. 

De categorie ‘sustainable alternative proteins’ omvatte concepten gebaseerd op alternatieve eiwitten zoals plantaardige eiwitten of eiwitten uit fermentatie. In deze categorie won Annabel Romijn met haar concept ‘B˙ond’, een proteïnereep ontwikkeld met microbieel eiwit.

Duurzame concepten

Studenten met een concept dat streeft naar duurzame voedselsystemen en circulaire voedselketens vielen in  de categorie ‘sustainable food systems’. De winnaars waren Teun van Meurs, Joline de Roos, Jennifer Anderson en Nathan van Tilburg met ‘Toekomstige scenario’s voor regeneratieve landbouw in Nederland’. Dit concept geeft inzicht in focusgebieden voor het creëren van een toekomst voor regeneratieve landbouw in Nederland. 

Duurzaamheid kwam ook terug in de categorie ‘Unwaste reduce and prevention’. Hierbij lag de focus op projecten die bijdragen aan voorkomen en verminderen van voedselverspilling. Daar ging de prijs naar Tijn Wolters voor het concept ‘Antoon de Cacaoboon’. Een Cruesli concept, waarbij de volledige cacaovrucht gebruikt wordt om het inkomen van cacaoboeren te verhogen, met gebruik van gezonde eigenschappen van de cacaovrucht.

Meaningful innovations

De laatste categorie ‘meaningful food innovations’ besloeg voedselinnovaties die geen verband houden met SDG’s, zoals marketingideeën of nieuwe technologieën. De winnaar in deze categorie is Marnik van Geelen met zijn concept ‘Fractal modelling of root systems’. In het concept gebruikt hij fractale wiskunde voor het voorspellen van abnormaliteiten in plantengroei via de wortels. 

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar ‘GRASEIWIT’ door studenten Nienke Kwakkenbos, Bregje Geers en Roel Mastbroek. Zij realiseerden een duurzaam productieproces waarbij graseiwitten worden toegepast in de voedingsindustrie. Een duurzame vervanger van bijvoorbeeld soja.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?