WHO zet in op verlaging zoutconsumptie

4 maart 2025 Redactie Food
NIEUWS | De wereldwijde voedingsindustrie staat voor een nieuwe uitdaging: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert consumenten om keukenzout te vervangen door kaliumzout. Deze richtlijn, bedoeld om de natriuminname te verlagen, heeft directe implicaties voor producenten en consumenten. JOZO, een gevestigde naam in de zoutproductie, anticipeert op deze ontwikkeling met hun natriumarme zout.

Wereldwijd nemen we te veel natrium in, naar schatting zo’n 4,3 gram per dag – zo blijkt uit eerder onderzoek. En dat is het dubbele van de WHO-aanbeveling van minder dan 2 gram natrium per dag, wat overeenkomt met zo’n 5 gram zout per dag.

Advies aan consumenten 

De WHO benadrukt dat het gebruik van kaliumzout een effectieve manier is om de natriuminname te verminderen, vooral voor consumenten die veel bewerkte voeding consumeren. Het advies moet consumenten die al veel natrium binnenkrijgen via bewerkte voeding een richtlijn geven voor wat ze thuis kunnen doen. Want een te hoge natriuminname verhoogt het risico op hoge bloeddruk en hart- en vaatziektes, een wereldwijd gezondheidsprobleem. Daarnaast wordt te veel natrium in verband gebracht met verminderde nierfunctie en een verhoogd risico op maagkanker.

Effecten van kaliumzout

Kalium is een mineraal dat de negatieve effecten van natrium tegengaat door de bloeddruk te verlagen en de normale werking van het zenuwstelsel en de spieren te ondersteunen. In kaliumzout is een deel van het natriumchloride vervangen door kaliumchloride, bijvoorbeeld in een verhouding van 70% kaliumzout tot 30% natriumzout.

Inzet kruiden en specerijen

Naast het overstappen op kaliumzout bestaan er ook andere manieren om de zoutinname te verminderen zonder concessies te doen aan de smaak. Het gebruik van verse en onbewerkte producten is daarbij essentieel, aangezien ongeveer 75% van onze zoutinname afkomstig is uit bewerkte voedingsmiddelen zoals brood, vleeswaren, sauzen, soepen en kaas. Kruiden en specerijen, zoals knoflook en peper, geven gerechten ook extra smaak.

JOZO-zout nu ook natriumarm

Sinds 1929 brengt JOZO met zorg en expertise kwaliteitszout op de markt. JOZO-zout met een laag natriumgehalte is een van de zuiverste zoutsoorten ter wereld. Het zout wordt op een duurzame manier gewonnen uit ondergrondse afzettingen in Nederland en Denemarken – afzettingen die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan door de verdamping van de Zechstein Zee. JOZO Low Sodium Salt bevat minstens 70% minder natrium dan gewoon keukenzout en biedt tegelijk de voordelen van kalium.

 

Altijd op de hoogte blijven?