Deze maand kwam het nieuws naar buiten dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO aspartaam gaat vermelden als mogelijk kankerverwekkende stof. Het is niet nodig om de veilige hoeveelheid van aspartaam aan te passen. De zoetstof is volgens WHO gewoon veilig voor consumenten.

Aspartaam (E951) is een kunstmatige zoetstof die gebruikt wordt in bijvoorbeeld sommige soorten cola light, sportdrankjes en kauwgom. Op basis van 1.300 studies en onderzoeken concludeerde het International Agency for Research Cancer (IARC), de kankeronderzoeksafdeling van de WHO, dat de zoetstof mogelijk kankerverwekkend is, maar deed geen uitspraken over de hoeveelheid aspartaam die een persoon veilig kan consumeren.

Aanvaardbare dagelijkse inname 

JECFA, een commissie van deskundigen op het gebied van levensmiddelenadditieven, heeft op basis van de bevindingen van IARC gekeken of het advies aangepast moet worden. Dat is niet het geval. De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) voor aspartaam blijft hetzelfde. Namelijk een maximale inname op 40 milligram per kilo lichaamsgewicht. Dit komt neer op 4,5 liter light-frisdrank voor een volwassene van 70 kilo.

 Advies voor aspartaam 

WHO past het advies voor aspartaam daarom niet aan. Consumenten hoeven zich volgens hem geen zorgen te maken. Wel zouden zware gebruikers kunnen overwegen om te minderen. “Als je als consument de keuze hebt tussen cola met suiker of met zoetstof, zou je een derde keuze moeten overwegen: water drinken”, zegt Dr. Francesco Branca, hoofd van de afdeling voedselveiligheid van de WHO tegen NOS.

Groep stoffen ‘mogelijk kankerverwekkend’ 

De bevindingen van IARC betekenen dat aspartaam nu in de groep stoffen ‘mogelijk kankerverwekkend’ (groep 2B) staat. “In deze groep zitten stoffen met beperkt en geen overtuigend bewijs dat ze kanker kunnen veroorzaken”, meldt het Voedingscentrum. Bij producten als bewerkt vlees en alcohol is er bijvoorbeeld wel sterk bewijs voor een mogelijke kans op kanker. Deze vallen daarom in de groep ‘kankerverwekkend’. Maar de kans op kanker hangt van meerdere factoren af. Onder andere genen, voedingspatroon, roken enzovoorts.

Meer onderzoek

Zowel IARC als de WHO geven aan dat er meer onderzoek nodig is naar de effecten van aspartaam. Branca: “Beoordelingen van aspartaam tonen aan dat, hoewel veiligheid geen groot probleem is bij de hoeveelheden die nu worden gebruikt, er potentiële effecten zijn die door meer en betere studies onderzocht moeten worden.”

Bron: NOS / Voedingscentrum

Altijd op de hoogte blijven?