De review biedt een uitgebreid overzicht dat de voeding-microbioom-hersenas beschrijft en ondersteunt. De auteurs noemen voeding een sterke en toegankelijke manier om de samenstelling van het microbioom en daarmee de emotie en cognitie te beïnvloeden. Voedingsstoffen zoals suikers, prebiotica en vezels passeren de revue, waarbij wordt ingegaan op hun effect op de darmen.
Wat betreft mechanismen noemen de auteurs door het microbioom geproduceerde metabolieten. Deze vormen een mogelijke sleutelfactor in de communicatie met het brein. Denk bijvoorbeeld aan bacteriën die vezels fermenteren tot korte vetzuurketens. De vetzuren zijn weer een energiebron voor colonocyten (cellen die de binnenkant van de dikke darm bekleden).
Daarnaast besteden de onderzoekers aandacht aan de rol van de voeding-microbioom-hersenas bij stress, depressie, ziekte van Parkinson, epilepsie, eetstoornissen en meer. Het team stelt dat de as een nieuwe dimensie toevoegt aan mogelijke diagnostiek en therapieën die de gezondheid van het brein bevorderen.
De auteurs suggereren bovendien dat je de cognitie en mentale gezondheid van gezonde mensen kunt ondersteunen via de voeding-microbioom-hersenas. Het team vermoedt daarnaast dat de as beperkingen bij mensen met neuropsychiatrische aandoeningen kan voorkomen of beheersen.
Er is meer onderzoek nodig naar de intersectie dieet, microbioom en het brein. De review biedt ideeën over de aanpak, waarbij de focus ligt op methodologie. Goede methodologie kan onderzoekers in de toekomst helpen met bewijsmateriaal verzamelen, mechanismen vaststellen en causaliteit in kaart brengen.
Lees meer over de review, inclusief Nederlandstalige infographic, op buikbelang.nl.