‘"Westers dieet" met fastfood zorgt voor vetophoping in leverweefsel’

15 maart 2022 Redactie Voeding Nu

Bepaalde voedingsstoffen in een Westers dieet waarin veel fastfood wordt gegeten, zorgen binnen 24 uur voor vetophoping en ontsteking in menselijk leverweefsel, concludeert onderzoekster Gerian Prins van de Rijksuniversiteit Groningen. Door het eten van veel fastfood wordt de lever blootgesteld aan een overmaat suiker, vet en insuline, die vetophoping in gang zetten die kan leiden tot ontsteking, verlittekening, cirrose en zelfs leverkanker.

Gerian Prins hoopt dinsdag 15 maart te promoveren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor haar onderzoek gebruikte Prins een methode waarmee ze menselijk leverweefsel, resterend na operaties, kon onderzoeken. Door dit weefsel bloot te stellen aan verschillende voedingsstoffen, werden de schadelijke stoffen geïdentificeerd. Bij blootstelling aan een Westers dieet was het leverweefsel al na 24 uur aanzienlijk vervet en ontstoken.

De onderzochte behandelingen boden wisselend succes. Prins stelt dat andere onderzoekers haar onderzoeksmethode kunnen gebruiken om te werken aan een therapie voor de behandeling van vette leverziekte. Delen van het proefschrift 'Metabolic-associated fatty liver disease: a major problem miniaturised' van Gerian Prins zijn te vinden op de website van de Rijksuniversiteit Groningen.

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Bron: FoodHolland, via Rijksuniversiteit Groningen

Altijd op de hoogte blijven?