Wat eten we in de toekomst?

19 mei 2025 Joost Gosens SVO
NIEUWS | Op de SVO vakopleiding food inspiratiedag op 16 mei in Houten belichtte food innovator Chloé Rutzerveld de toekomst van onze voedselconsumptie. Wat voor technieken zijn er beschikbaar en wat voor technieken worden er al gebruikt?

Chloé introduceert het onderwerp food innovation op een interessante manier. Namelijk aan de hand van 3 ‘absurde’ en ‘speculatieve’ voorbeelden waarmee ze de mogelijkheden in de toekomst blootlegt.

Speculaties

3D-printen als eerste speculatieve innovatie. “Voor nu wordt het voornamelijk gebruikt om snoep, koek en cake versiersels mee te maken, waarom dan ook niet volwaardige voeding”, stelt Chloé. In 2014 debuteerde ze al met de eetbare moestuin, een concept dat de vraag stelt waar we naartoe willen met 3D-printen.

Een tweede speculatie die Chloé opgooit is het kweken van insecten. Wanneer we insecten domesticeren, zijn ze net als andere diersoorten/planten door te ontwikkelen op smaak en grootte.
Kweekvlees kweken op je eigen lichaam. Dat is de afsluitende theorie die Chloé opgooit. Iemand die graag vlees wil eten kan met een constructie het vlees op zijn eigen lichaam kweken.

Denken in innovatie

“Innovatie ligt tussen wat al bestaat en de toekomst in”, zegt Chloé. Traditioneel wordt er bij innoveren gekeken vanuit het nu en daar wordt op verder geborduurd. Chloé stelt een andere aanpak voor, het andersom denken. Bekijk het vanuit het doel zonder naar geld te kijken. Hiervoor gebruikt ze de absurde voorbeelden om mensen aan het denken te zetten.

Ontwikkeling in voedingsland

Naast de plantaardige voeding zijn ook de ontwikkelingen in de cellulaire en microbiële voeding in volle gang. Bij cellulaire voeding wordt vaak de link gelegd naar kweekvlees. Daarentegen is de techniek voor cellulaire voeding ook toe te passen op producten als bessen of koffie. Daarnaast kan de techniek gebruikt worden om hybride producten te maken en zelfs absurde combinaties als kwartel met krokodil.
Microbiële voeding kennen we voornamelijk in de vorm van quorn. De ontwikkelingen hiervan zijn vooral te wijten aan Solar Foods. Door middel van een enkel micro-organisme, fermentatie, lucht en elektriciteit kunnen verschillende voedingsmiddelen worden gemaakt.

Afsluiting

Ter afsluiting geeft Chloé nog wat extra stof tot nadenken mee, namelijk: “Als je alle technieken tot je beschikking hebt, wat zou je dan willen eten”.

 

Altijd op de hoogte blijven?