Wakker Dier roept Campina Grasboter uit tot Stalmelk Stiekemerd 2023

22 augustus 2023 Redactie Food Jean Carlo Emer via Unsplash

Campina Grasboter is uitgeroepen tot Stalmelk Stiekemerd 2023, een verkiezing waarmee Wakker Dier consumenten wil voorlichten over het belang van weidegang voor melkkoeien. Campina Grasboter ontving ruim 66 procent van de bijna 18 duizend stemmen. 

Met de Stalmelk Stiekemerd-verkiezing vraagt Wakker Dier aandacht voor melkkoeien in Nederland die niet buiten komen. Voor de verkiezing waren de A-merken Campina Grasboter, ERU Goudkuipje, Kaptein Echte Boter en Vergeer Gouda Jong Belegen genomineerd, omdat zij in hun producten melkstromen gebruiken die voor een deel uit stalmelk bestaan. ERU Goudkuipje eindigde op de tweede plaats met 14,9 procent van de stemmen.

Campina Grasboter werd genomineerd omdat de boter volgens de verpakking is bereid met melk van koeien die van lente- en zomergras eten, terwijl een deel van de koeien volgens Wakker Dier gedwongen binnen staat. “Des te pijnlijker omdat Campina trots op hun website vermeldt dat dierenwelzijn hoog in hun vaandel staat en er op de site vrijwel alleen foto's te vinden zijn van koeien staan die buiten grazen”, schrijft Wakker Dier.  

Over de verkiezing 

Sinds 2022 voert Wakker Dier campagne voor de melkkoe. De organisatie wil onder andere dat alle koeien de wei in mogen. Met de verkiezing wil Wakker Dier de consument voorlichten én A-merken motiveren om hun gedrag te verbeteren. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Stalmelk past niet in een dierwaardige veehouderij. A-merken moeten hun verantwoordelijkheid nemen en hun melkkoeien zo snel mogelijk de wei in doen.”

Altijd op de hoogte blijven?