
Het symposium 'Vrouwengezondheid: de relatie tussen hormonen, voedng en het microbioom' is uitsluitend bedoeld voor paramedici. Tijdens het event in Theater Flint in Amersfoort zoomt de keynote speaker in op de verschillende microbiomen en in het bijzonder het oestroboloom. Dit is de verzameling (darm)bacteriën die een rol spelen bij de oestrogeenstofwisseling. Het is bekend dat de hormooncyclus van vrouwen een grote invloed heeft op allerlei aspecten van de gezondheid; zo ook op de verschillende microbiomen.
Dr. Kristin Neumann, gepromoveerd in de microbiologie en oprichter van het informatieplatform MyMicrobiome, opent het congres. Het is haar passie om de wetenschap rond het microbioom beschikbaar te maken voor een groot publiek. Ze zegt hierover: “Omdat dit ieders gezondheid betreft, ook die van mij, wilde ik meer weten over ons microbioom – een onderwerp dat zo lang genegeerd is. Zelfs toen ik aan de universiteit studeerde, sprak niemand er ooit over.” De focus van haar verhaal ligt ten eerste op de vrouwelijke microbiomen zoals van de huid, vagina en darm. Ten tweede focust Neumann op de relatie tussen hormonen en het oestroboloom tijdens verschillende levensfasen. Een nog relatief onbekend gebied waar de komende jaren veel onderzoek naar wordt verwacht.
PROMOTE-studie
Een andere spreker is dr. Sam Schoenmakers, hij werkt als gynaecoloog bij het Erasmus MC en is betrokken bij de PROMOTE-studie. Hiervoor worden al sinds 2010 (aanstaande) moeders gevolgd in een groot cohort-onderzoek naar de gezondheid rondom de conceptie. De PROMOTE-studie is hier een onderdeel van. Deze onderzoekt de rol van de vaginale- en darmmicrobiota en het risico op verschillende ongunstige zwangerschapsuitkomsten.
Een onderwerp waar op dit moment uitgebreid onderzoek naar gedaan wordt, is endometriose. Deze chronische aandoening gaat vaak gepaard met veel pijnklachten en kan ook effect hebben op de vruchtbaarheid. Dit samen heeft een grote impact op de kwaliteit van leven. Onder andere het het Radboudumc onderzoekt of en op welke manier voeding en leefstijl van invloed zijn op endometriose en de mogelijkheden voor voedingsinterventies. In een duo-presentatie zullen Emma Huijs en Annemiek Nap, een diëtist en een gynaecoloog, dit onderwerp bespreken.
Ook de mondgezondheid komt aan bod. Is er een ‘vrouwelijk oraal microbioom’? Zo ja, wat maakt het specifiek vrouwelijk? Hoe beïnvloeden hormonale veranderingen, bijvoorbeeld door zwangerschap, het orale microbioom en de (mond)gezondheid?
De dagvoorzitter van het symposium is Christiaan Vermaas, arts en medisch videomaker bij 2MED4U waarmee hij medische informatie beter bereikbaar wil maken voor patiënten.
Schrijf je hier in voor het symposium, dat georganiseerd wordt door Yakult | Science for Health.