Volop voedingsinititatieven in Duurzame Jonge 100

5 juli 2021 Michelle Wijma

De Duurzame Jonge 100 (DJ100) van 2021 is bekend gemaakt. Deze lijst zet 100 jonge ondernemers, young professionals en studenten in het zonnetje. De voedingsgerelateerde initiatieven zijn goed gerepresenteerd.

Alle deelnemers tonen met hun initiatieven, activiteiten, projecten en start-ups aan dat een duurzame toekomst mogelijk is. Ze vormen een bron voor inspiratie voor elkaar en de gevestigde orde, aldus de organisatie op dj100.nl. Begin 2021 kon je jezelf of iemand anders die 32 jaar of jonger is opgeven voor de lijst, waarna een 10-koppige jury de 100 meest inspirerende jongeren uitkoos, zonder rangorde overigens. 

Sustainable Motion is de organisatie achter de lijst en stelde de Duurzame Jonge 100 dit jaar voor de achtste keer samen, met de hulp van drie partners: het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Circl (ABN AMRO) en inspiratieplatform MaatschapWij.

Den Food Bosch

De jongeren op de lijst vormen een actief netwerk met een kickstart aan mogelijkheden. Op 7 september is het bijvoorbeeld Duurzame Dinsdag, waarbij de duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Ook mogen DJ100’ers zich opgeven om mee te denken over beleid, waarbij gewerkt wordt aan vraagstukken van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

In het zonnetje

De mensen in de lijst bieden allemaal een duurzame oplossing voor duurzaamheidsvraagstukken van de toekomst, bijvoorbeeld met nieuwe economische modellen, radicale innovaties of een duurzame levensstijl. Voeding speelt een grote rol in lijst. Zo ook voor Ruud van der Aa & Merel Graven, die Eufloria - Eetbaar Landschap oprichtten. Met Eufloria zet het duo zich in op het gebied van biodiversiteit en natuur inclusieve landbouw. Merel en Ruud ontwerpen voedselbossen, agroforestry systemen en natuurtuinen, hebben hun eigen voedselbos (zie foto's hierboven) en pluktuin en doen veel aan educatie en bewustwording, onder meer met rondleidingen door voedselbossen (zie foto hieronder), workshops, een podcast en diverse social media-kanalen. 

Een ander voorbeeld is de start-up Agrolooks, opgericht door Alokendu Patnaik en Maarten de Graaff. Agrolooks ontwikkelt een ‘monitoring and evaluation’ tool/app voor boeren, waarmee ze inzicht kunnen krijgen in hun prestaties op het gebied van duurzaamheid en socio-economie. Vervolgens geeft de tool meerdere scenario’s met aanbevelingen hoe het bedrijf verbeterd kan worden, gebaseerd op door de gebruiker gestelde doelen.

Kristen Coppoolse is COO van The New Fork. Deze start-up gebruikt blockchaintechnologie om agrifoodketens transparanter en daardoor duurzamer en eerlijker te maken. Waar er al meerder blockchainoplossingen voor agrifood zijn, heeft The New Fork een unieke oplossing ontwikkeld door te kiezen voor open public blockchain en open source.

Moritz Huber richtte SauerCrowd op. SauerCrowd verwerkt groenten van lokale biologische boeren tot duurzame, plantaardige en darmvriendelijke gefermenteerde producten, zoals Nederlandse Kimchi, Vegan Butter en ongepasteuriseerde Zuurkool. 

Ook Daan Luining, CTO van Meatable, staat in de lijst. Hij is verantwoordelijk “voor alles wat wetenschappelijk is” bij de kweekvlees start-up.

Tot slot: lokale theemaker Dionne Oomen is co-founder van LocalTea. LocalTea heeft een theeplant ontwikkeld die geschikt is voor Nederlands en Europees klimaat en het bedrijf bezit de eerste grootschalige theeplantage van Europa. “Van deze theeplanten maak ik als theemaker lekkere kwaliteitsthee van Nederlandse bodem”, aldus Oomen op dj100.nl

De beelden in dit artikel zijn afkomstig van de projecten van Merel en Ruud.

Dit item is origineel verschenen op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?