Voedingscentrum onderzocht percepties gezondheidsrisico van voeding

3 april 2025 Redactie Food pexels
NIEUWS | Het Voedingscentrum liet door onderzoeksbureau Flycatcher onderzoeken wat Nederlandse consumenten en voedingsexperts als de grootste voedselrisico’s voor de gezondheid beschouwen. 1014 Nederlanders en 69 voedingsexperts vulden een online vragenlijst in. Beide groepen zien ongezonde voeding als het grootste risico voor de gezondheid.

De nieuwe steekproef van het Voedingscentrum is uitgevoerd door onderzoeksbureau Flycatcher. Het Voedingscentrum wilde meten en vergelijken hoe  consumenten en voedingsprofessionals aankijken tegen gezondheidsrisico’s rond voeding.

Deelnemers van het onderzoek

In december 2024 beantwoordden ruim duizend consumenten vragen op een vragenlijst over gezondheidsrisico’s. De deelnemers zijn panelleden van Flycatcher van achttien jaar en ouder. De proef is gestratificeerd zodanig dat de deelnemers een representatieve afspiegeling vormen van de Nederlandse (volwassen) bevolking. In februari 2025 beantwoordden 69 voedingsexperts de vragenlijst. De voedings experts bestonden uit professoren en deskundigen op het gebied van voeding, toxicologie, voedselwetenschap, voedselmicrobiologie of voedseltechnologie. 

Resultaten onderzoek Voedingscentrum

Een opdracht uit de vragenlijst was om op basis van elf verschillende voedselrisico’s een top 5 te maken. Zowel gewone deelnemers als voedingsexperts zien ongezonde voeding als allergrootste risico voor hun gezondheid. Voedselvergiftiging en milieuverontreiniging staan bij zowel de consumenten als experts in de top 5 als risico.

76 procent van de consumenten en 98 procent van de experts ziet ongezonde voeding als een (heel erg) groot risico voor de gezondheid. Experts zien obesitas in het bijzonder als het grootste gevaar. Chemische voedselrisico’s worden over het algemeen hoog ingeschat onder consumenten. Consumenten blijken voedselrisico’s in de loop van de tijd gemiddeld hoger in te gaan schatten. Dat geldt voor chemische risico’s, maar ook voor ongezonde voeding.

Consumenten zijn het minst bekend met de mogelijke risico’s van gifstoffen uit verpakkingen en genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen. Experts zijn het minst bekend met de mogelijke risico’s van genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen en microplastics.

Risicoperceptie chemische stoffen voeding 

Chemische risico’s schatten voedingsexperts lager in dan consumenten. Van bestrijdingsmiddelen schatten voedingsexperts de kans op gezondheidsproblemen laag in. Hoewel er wel risico’s zijn, heeft Nederland strenge wetten en regels en ook zijn de veiligheidscontroles goed geregeld. Ruim de helft van de consumenten geeft aan zich wel zorgen te maken over resten van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. 

Informatie over voedingsrisico’s consumenten

Bijna een tiende geeft aan geen informatie over voedselrisico’s tegen te komen. Degenen die wel informatie tegenkomen, zien deze informatie vooral via websites van voedingsinstituten (45 procent), kranten en tijdschriften (44 procent) en interviews of programma’s op radio en/of tv (43 procent). Twee vijfde geeft aan niet meer informatie over voedselrisico’s te willen ontvangen. Degenen die dit wel willen, willen vooral informatie over PFAS in voeding (34 procent), gifstoffen uit verpakkingen van voedsel (33 procent) en microplastic in voeding (33 procent). Bijna twee derde (62 procent) geeft aan graag meer informatie over de gevolgen van voedselrisico’s te willen ontvangen vanuit de overheid.

Lees het complete rapport hier.

Altijd op de hoogte blijven?