
Het voedingscentrum moet fors krimpen door overheidsbezuinigen. Er wordt een grote hap uit hun jaarbudget genomen, waardoor de voorlichtingsorganisatie noodgedwongen moet stoppen met voedingsadviezen voor patiënten met bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatziekten.
Forse bezuinigingen Voedingscentrum
Het staat vast dat het Voedingscentrum 25 procent minder subsidie krijgt van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voor het Voedingscentrum betekent dit dat ze het waarschijnlijk met 3 miljoen euro minder moeten doen vanaf 2026. Dit was 12 miljoen euro per jaar. Ook moet het afscheid nemen van 21 medewerkers. Mogelijk krijgt het Voedingscentrum ook aanzienlijk minder subsidie van het ministerie van LVVN.
Activiteiten geschrapt
Het centrum noemt de maatregelen “een grote stap terug” en zegt “diep geraakt” te zijn, omdat het nu minder voorlichting en ondersteuning kan geven over “gezonde, duurzame en veilige voedselkeuzes”. Ze verliezen een kwart van de organisatie.
Zo stopt het met de schoolkantinebezoeken. De persoonlijke begeleiding vormde jarenlang het hart van het programma De Gezonde Schoolkantine. Scholen die vanaf komend schooljaar hun kantine gezonder en duurzamer willen maken, moeten het voortaan doen met online middelen, zoals een informatiepakket of een webinar. Zo streeft Voedingscentrum om toch ondersteuning voort te zetten.
Ook de actieve ondersteuning voor huisartspraktijken verdwijnt. Daarnaast moet het centrum de bijeenkomsten in buurthuizen vroegtijdig stopzetten. Om gezondheidsverschillen te verkleinen wil het meer één-op-één contact met minder makkelijk te bereiken mensen. Er is veel tijd en ruimte nodig voor het ontwikkelen van een aanpak, wat we nu niet meer hebben.
Focus op preventie
Het centrum gaat zich nadrukkelijker richten op ziektepreventie, omdat daar de grootste urgentie ligt. De volgende generatie blijft ook na de krimp een belangrijke focus, zegt de organisatie, omdat ze daar de meeste impact kunnen maken.