1. Aflevering Focus over ultrabewerkt voedsel
In het NTR-wetenschapsprogramma Focus spreekt Petra Grijzen met wetenschappers over problemen van deze tijd. De aflevering ‘Eten we ons ziek?’ staat in het teken van ultrabewerkt voedsel. Petra Grijzen gaat hierover in gesprek met voedingwetenschapperJaap Seidell, Internist-endocrinoloog Hanno Pijl en neurowetenschapper Esther Aarts.
2. Groente en fruit eten met Nijntje
Onderzoekers van Wageningen University & Research ontwikkelden de ‘Nijntje eet de regenboog’-methode waarbij kinderen spelenderwijs nieuwe soorten groente en fruit leren eten. Nu testen de onderzoekers de ervaringen met de methode.
Nieuwsbrief Voeding Nu
Wil je in 2025 geen nieuws missen van Voeding Nu? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws en achtergrondartikelen in je mailbox
3. Risico’s gebruik supplementen en kruidenpreparaten
Uit onderzoek van Panel Inzicht blijkt dat 61 procent van de bevolking voedingssupplementen gebruikt en 34 procent sportsupplementen. Maar is dat wel altijd veilig? "Supplementen zijn niet per se slecht, maar je moet wel weten hoe je ermee omgaat en niet de verkeerde gebruiken," zegt Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid van het Voedingscentrum.
4. Enkele Schijf van Vijf-criteria aangepast
Om vast te stellen of een product in de Schijf van Vijf past heeft het Voedingscentrum criteria. Op regelmatige basis evalueert het Voedingscentrum of deze criteria nog aansluiten bij nieuwe ontwikkelingen zoals de beschikbaarheid van nieuwe productgegevens of het veranderende aanbod in de winkels.
5. Congres Voeding en het brein
Het VoedingNL-congres met het thema: Voeding en het brein, vindt plaats op 5 juni in Ede. Het congres besteedt aandacht aan de relatie tussen voeding en de hersenen. Deze relatie tussen voeding en het brein begrijpen is interessant voor zorgprofessionals omdat voeding van invloed kan zijn op structuur en functies van de hersenen.