Voeding in de media | Week 8-2023

25 februari 2023 Redactie Voeding Nu Pixabay

Onenigheid in Amerika over de definitie van gezonde voeding, hoe gezond is muesli en onderzoek naar relatie voeding en verschillende soorten kanker.  Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Metro spreekt voedingsdeskundige Camella Bot over muesli. Volgens Bot is het belangrijk om te kijken naar het geheel. “Als een handje muesli het voor jou mogelijk maakt om een schaaltje zuivel of zuivelvanger hoog in eiwitten op te eten, is dit niet per se slecht.” Ze wil wel waarschuwen om niet zomaar elke muesli uit het supermarkt schap te pakken. “Sommige muesli’s zijn verrijkt met zoveel suiker, dat het gelijk staat aan een koek.”

Al zeven jaar werkt de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) aan een feitelijke definitie van ‘gezonde voeding’, meldt Foodlog. Voedingsproducenten kunnen deze definitie gebruiken op hun etiketten om consumenten te helpen om gezonde keuzes te maken. Maar veel producenten zijn boos hierover en dreigen met een rechtszaak tegen de FDA als ze doorgaan met de voorgestelde definitie van gezond.

 Bert heeft door kleine aanpassingen in zijn voeding geen diabetes meer. Voedingswetenschapper Christophe Matthys legt aan HLN de relatie tussen voeding en diabetes uit en ze deelt simpele tips om het net zo goed aan te pakken als Bert.

Geen nieuws van Voeding Nu meer missen? Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Laura Bolte, Geke Hospers en Rinse Weersme deden onderzoek naar het verband tussen een mediterraan voedingspatroon en immunotherapie bij ernstige huidkanker. Uit het onderzoek blijkt dat er een positief verband bestaat. Een mediterraan voedingspatroon bevat antioxidanten uit groenten, fruit en volkoren granen en onverzadigde vetten uit olijfolie, noten en vis. “De resultaten van hun onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine JAMA Oncology”, meldt Nationale zorggids.

“Patiënten met blaaskanker die gezond leven hebben een kwart minder kans op terugkeer van de ziekte, blijkt uit een onderzoek van het Radboudumc, waarin bijna 900 patiënten jarenlang zijn gevolg met vragenlijsten”, meldt het Radboudumc. “Daarbij is gekeken naar het totaalpakket van een gezond gewicht, voldoende lichaamsbeweging en goede voeding, zoals geadviseerd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF).”

Altijd op de hoogte blijven?