Voeding in de media | week 47-2023

1 december 2023 Redactie Food Unsplash
Er zit te veel PFAS in ons voedsel, steeds meer jongeren drinken op jongere leeftijd alcohol, en is er een verband tussen ultra-bewerkt voedsel en depressie? Wat lazen we de afgelopen week over voeding? Een greep uit de media.

Hoe kan de aarde in 2050 voldoende proteïne produceren om 10,5 miljard mensen te voeden? Het Nederlands-Zwitsers bedrijf Alver denkt, samen met de Universiteit Wageningen, een oplossing gevonden te hebben in de Chlorella micro-alg, aldus Change Inc.

Het is de morele verplichting van de toekomstige regering om vol in te zetten op de beschikbaarheid en betaalbaarheid van gezond voedsel uit onze directe omgeving. Maar dan moet een agrarisch ondernemer wel de ruimte krijgen om al die gezonde gewassen te telen, vindt Nieuwe Oogst.

Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Volgens het onderzoeksinstituut krijgen mensen via voedsel ruim drie keer zoveel binnen als via drinkwater.

De populariteit van vleesvervangers blijkt te stagneren. Toch scoren de vleesvervangers in vergelijking met vlees minder slecht, zegt Ruud Conijn van NielsenIQ tijdens de Free From Food Expo in RAI Amsterdam. Food+Agribusiness doet verslag. 

Onderzoekers van de University of California denken te weten welke stof in rode wijn hoofdpijn veroorzaakt. Flavonoïden is de reden. Rode wijn kan wel tien keer zo veel van deze stof en zijn daarom een duidelijke oorzaak, vertellen de onderzoekers aan Wetenschap in Beeld.

Volgens RTL Nieuws zijn de zero-varianten van frisdranken niet meer weg te denken uit de schappen. Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat bijna de helft van Nederlanders ouder dan 18 minstens één keer in de maand een zero-variant van frisdrank drinkt.

Steeds meer jongeren drinken op jongere leeftijd alcohol, meldt WOS Nieuws. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 16 procent van de jongeren van 12 tot 16 jaar alcohol drinkt. Dat is 5 procent meer ten opzichte van het voorgaande jaar.

Is er een verband tussen ultra-bewerkt voedsel en depressie? Onderzoekers van Harvard University ontdekten dat vrouwen die het meesye ultra-bewerkt voedsel aten 50% meer kans hadden om een ​​depressie te ontwikkelen dan degenen die dit het minste aten, aldus Stichting Artsen Collectief.

 

Altijd op de hoogte blijven?