Chef-kok Kees van der Wal van het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein vertelt Food & AgriBusiness over de verandering van het ziekenhuismenu. Het ziekenhuis is overgestapt van drie naar zes eetmomenten. Dit zorgt voor een hogere voedingsinname met meer eiwit, wat het herstel bevordert.
De Telegraaf schrijft over een nieuw onderzoek van het gespecialiseerde kankercentrum van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hieruit blijkt dat ultrabewerkt voedsel, zoals brood, vleesvervangers en ontbijtgranen minder schadelijk is dan gedacht.
Merije van Rookhuijzen deed onderzoek naar of nudging thuis ook succesvol is, en of het ook werkt als mensen bewust zijn van deze subtiele beïnvloeding. Aan Resource vertelt ze dat er een trend te zien is in gepersonaliseerde nudging: duwtjes gericht op het individu wanneer hij het nodig heeft.
Eos Wetenschap spreekt in een podcast met Lieselot Hemeryck. Zij onderzoekt het verband tussen voeding en gezondheid. Want: ongezond eten kan bijdragen aan ziekte, maar draagt gezond eten ook bij aan herstel?
"Diëtetiek op masterniveau is hoognodig", kopt Resource. Deze wens kwam vanuit het vakgebied en gaat sinds dit collegejaar in vervulling. Dankzij de masteropleiding zijn diëtisten in staat wetenschappelijk onderzoek kritisch te beoordelen en de bevindingen toe te passen in de praktijk.
Steeds meer Nederlanders hebben overgewicht, schrijft New Scientist. Voedingswetenschappers onderzoeken of het verkleinen van portiegroottes kan bijdragen aan de oplossing van het probleem. Neuropsycholoog Gerry Jager onderzoekt de reactie van de eters op verschillende portiegroottes.
Voedingswetenschapper Sander Kersten vertelt Gezondheidsnet hoe (on)gezond vlees nou echt is. Vlees is eiwitrijk, bevat ijzer, zink en vitamines als B12. Maar: het eten van vooral rood en/of bewerkt vlees brengt ook risico’s met zich mee, waaronder dikkedarmkanker.