Voeding in de media | Week 11-2023

17 maart 2023 Charlotte Kwakkelstein

Is cola light kankerverwekkend, wat zijn de gezondheidseffecten van gember en voeding verrijken met ijzer. Wat lazen we de afgelopen week over voeding? Een greep uit de media.

In de serie vragen van lezers en bezoekers behandelt de Stentor de vraag of cola light kankerverwekkend kan zijn.  “Het verhaal dat aspartaam kankerverwekkend zou zijn, is al lang geleden ontkracht”, zegt Iris Groenenberg, expert voeding en gezondheid bij het voedingscentrum. “Dat zou zijn gebaseerd op een onderzoek onder proefdieren, lang geleden, maar de EFSA concludeerde later dat die dieren al ziek waren voordat ze getest werden.”

Het AD sprak met Servaas Bingé, huisarts en auteur van boeken over een gezonde levensstijl, over de positieve gezondheidseffecten van gember. Gember bevat namelijk de stof gingerol. Deze stof heeft een positieve werking op het maag-darmstelsel, een ontstekingsremmende werking en een pijnstillende werking. Hoe iemand gember nuttigt kan een verschil maken.

“In Gent start een groot gezondheidsonderzoek bij 20.000 inwoners”, meldt VRT. “Het onderzoek zal 20 jaar duren en kost ruim 1 miljoen euro. Het project wordt geleid door UGent. De onderzoekers willen de effecten van veroudering in kaart brengen in vijf deelgemeenten.”

“Het is Vivianiet, een natuurlijk voorkomend multimineraal dat ijzer, maar ook mangaan, magnesium en calcium bevat”, vertelt Neshat Moslehi aan Universiteit Utrecht. Ze heeft deeltjes ontwikkeld die mogelijk gebruikt kunnen worden om voeding met ijzer te verrijken. IJzertekort is een wereldwijd groot gezondheidsprobleem. De nieuwe uitvinding kan hierin verandering brengen.

Metro Nieuws heeft op een rijtje gezet welke producten vaker gegeten mogen worden voor de gezondheid van onze hersenen. Psycholoog en voedingsdeskundige Kimberly Wilson legt aan de hand van verschillende levensfases uit welk eten en drinken het best kunnen gegeten worden.

Bij intermittent living stel je je lichaam regelmatig bloot aan stresssituaties. “Daardoor zou je lichaam zich beter kunnen wapenen tegen bijvoorbeeld kanker, hartproblemen en diabetes. Er bestaat echter geen wetenschappelijk bewijs dat intermittent living je immuunsysteem bevordert”, meldt Gezondheid en Wetenschap. Intermittent living lijkt op intermittent fasting, maar er zijn een aantal verschillen.

“Als je niet meteen ziet welk effect gezonde voeding op je gezondheid heeft, is het best lastig om je eetgedrag aan te passen. Dat geldt ook voor het eten van voldoende groente en fruit”, vertelt Natasja van der Lely, projectmanager bij Greenport West-Holland, aan GroentenNieuws. Daarom zijn ze gestart met een onderzoeksproject in het Haagse Moerwijk. Vooral in wijken met veel armoede blijft het lastig om 250 gram groente elke dag te eten. Met dit project willen ze dat aanpakken.

Uit een onderzoek onder ruim 60.000 Britten blijkt dat een mediterraan dieet van noten, zeevruchten, volle granen en groenten het risico op dementie met bijna een kwart kan verlagen, meldt RTL Nieuws.

 

Altijd op de hoogte blijven?