NIEUWS | Hoeveel vitamine B6 krijg jij binnen? Een gezonde inname is cruciaal, maar recente wetenschappelijke inzichten leiden tot een herbeoordeling van de maximale veilige hoeveelheid. RIVM en ministerie VWS werken aan aanpassing van de regelgeving voor toevoeging aan voedingsmiddelen en supplementen.

Vitamine B6 maken we zelf niet aan, maar je hebt het wel nodig. De aanbevolen hoeveelheid voor een volwassene is 1,5 mg vitamine B6/dag. Het zit in allerlei basisvoedingsmiddelen zoals vlees en vleesvervangende producten (21 procent), aardappelen, volkoren producten, groente en fruit, maar ook voedingssupplementen (11 procent). 

Zelf vitamine B6 toevoegen

Fabrikanten mogen de wateroplosbare vitamine ook toevoegen aan voedingsmiddelen (verrijking) en voedingssupplementen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij bepaalde ontbijtgranen en dranken. In de Nederlandse wet staat aangegeven hoeveel vitamine B6 maximaal mag worden toegevoegd. 

Te veel is ook niet goed 

Vitamine B6 speelt een belangrijke rol in het lichaam bij de stofwisseling en bij de werking van bepaalde hormonen. Ook is vitamine B6 nodig voor een goede werking van het immuunsysteem en de zenuwen. Als mensen echter lange tijd te veel binnen krijgen, kan dit klachten opleveren. Een te hoge inname kan het zenuwstelsel aantasten of tintelingen of gevoelloosheid in handen en voeten opleveren.

De aanvaardbare bovengrens herzien

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft de aanvaardbare bovengrens - de maximale veilige hoeveelheid aan vitamine B6 - in 2023 verlaagd naar aanleiding van wetenschappelijke inzichten. Deze wijzen er mogelijk op dat bepaalde mensen gevoeliger zijn voor gezondheidsklachten. Ook als zij minder vitamine B6 binnen krijgen dan de aanvaardbare bovengrens. Voor dit onderzoek zijn gegevens van de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling (VCP) gebruikt. De VCP geeft aan wat mensen per dag eten en drinken. 

RIVM rekent scenario’s door

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) denkt nu opnieuw na over de maximale hoeveelheid vitamine B6 die in Nederland aan voedingsmiddelen en voedingssupplementen mag worden toegevoegd. 

Als input voor de besluitvorming hierover heeft het RIVM scenario's doorgerekend. Deze rekenkundige onderbouwing werd onlangs gepubliceerd in een rapport.

Voor de scenario's is eerst berekend hoeveel vitamine B6 mensen via de gewone voeding binnenkrijgen, en hoeveel er dan nog overblijft tot de aanvaardbare bovengrens is bereikt. De hoeveelheid die overblijft heet de vrije ruimte. In de scenario's is onder andere de hoeveelheid voor de vrije ruimte op verschillende manieren verdeeld over supplementen en voedingsmiddelen. Daarna is hiervoor berekend hoeveel er maximaal aan mag worden toegevoegd. 

Nu nog wetgeving per land

De Europese Commissie en de lidstaten van de Europese Unie denken erover na om maximale waarden voor de toevoeging van vitamines en mineralen aan voedingsmiddelen en voedingssupplementen te bepalen die in de hele Europese Unie gelden. Totdat dit Europees geregeld is, heeft elke lidstaat hiervoor eigen wetgeving.

Het RIVM adviseert om meer inzicht te krijgen in de gezondheidseffecten van Vitamine B6. Het RIVM geeft het VWS-ministerie als overweging mee om waarschuwende teksten te verplichten op voedingssupplementen en voedingsmiddelen waaraan de vitamine is toegevoegd. 

Altijd op de hoogte blijven?