Vier Vidi-subsidies voor onderzoek naar voeding en de darmen

31 oktober 2024 Redactie Food

102 wetenschappers uit allerlei disciplines hebben afgelopen week een Vidi-beurs ontvangen. Vier van hen doen onderzoek naar de darmen en/of voeding, van microbioom tot belasting op junkfood.

Met een beurs tot maximaal 850.000 euro op zak kan iedere Vidi-ontvanger een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten. Vidi is, samen met Veni en Vici, onderdeel van het talentprogramma van NWO.

Jonne Guyt, werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam, vraagt zich in zijn onderzoek af: zou een gezondheidsbelasting op junkfood het geheim kunnen zijn voor de gezondheidsproblemen in de samenleving? Met behulp van nieuwe methoden en een unieke setting onderzoekt Guyt wat er gebeurde toen de eerste gezondheidsbelasting werd ingevoerd. De onderzoeker kijkt naar de reacties van consumenten en bestudeert hoe supermarkten en voedselproducenten de prijzen, producten en verpakkingen veranderen.

Ranko Gacesa (UMCG) bestudeert hoe het microbioom gedurende vijftien jaar evolueert. De samenstelling van de micro-organismen in de darmen verandert continu. Dat heeft invloed op de spijsvertering, afweer en andere gezondheidsfactoren. Er is nog veel onduidelijk over hoe de evolutie van het microbioom plaatsvindt en wat de invloed daarvan is op gezond ouder worden.

Aan de Radboud Universiteit in Nijmegen kijkt Christian Büll ook naar het microbioom, maar dan specifiek naar bacteriën die de mucus slijmlaag in de darmen afbreken. Overmatige afbraak van deze slijmlaag leidt tot darmontsteking en de ziekte van Crohn. Büll genereert moleculen en ontwikkelt methoden om de bacteriële mucusafbraak te meten. Ook wil de onderzoeker moleculen ontwikkelen die de overmatige afbraak kunnen stoppen.

In het Amsterdam UMC gaat immunobioloog Jochem Bernink onderzoek doen naar een speciaal celtype in de darmen. Deze zogenoemde tuft-cellen spelen een rol bij de wondgenezing in de darmwand. Ze werken daarvoor samen met het afweersysteem. Bernink zoekt uit hoe en op welke manier die samenwerking verstoord is bij mensen met inflammatoire darmziekte.

Altijd op de hoogte blijven?