Verspillingsvrije Week inspireert consumenten om eten slim te bewaren

11 september 2023 Redactie Food Ello via Unsplash
Bewaar je een komkommer op de fruitschaal? En dat doosje eieren: wel of niet in de koelkast? Veel Nederlanders bewaren producten bewust in of buiten de koelkast. Toch blijkt dat ze niet altijd voor de beste bewaarplek kiezen. Tijdens de Verspillingsvrije Week, die vandaag van start gaat, inspireert stichting Samen Tegen Voedselverspilling consumenten om eten slim te bewaren en zo voedselverspilling te voorkomen.

Uit onderzoek naar groente- en fruitverspilling blijkt dat 76% van de Nederlanders oplet welke groente- en fruitsoorten er in de koelkast bewaard moeten worden. Toch blijkt niet iedereen altijd goed in te schatten of een product ook echt in de koelkast bewaard moet worden, of daarbuiten. 

Bewaren van groente en fruit

58% van de ondervraagden denkt dat een komkommer in de koelkast bewaard moet worden, terwijl deze langer houdbaar blijft buiten de koelkast. Ook denkt meer dan de helft hetzelfde over paprika’s, terwijl deze ook langer goed blijven op de fruitschaal. Appels kunnen juist wel beter in de koelkast bewaard worden. Bijna 60% van de ondervraagden wist dit niet. Ook bij eieren ontstaat verwarring. Ondanks dat deze in de winkel buiten de koeling staan, blijven ze thuis langer houdbaar in de koelkast. 

Eten slim bewaren

Goed omgaan met je koelkast en vriezer door producten op de juiste plek te bewaren helpt om voedselverspilling te voorkomen. Nederlanders gooien gemiddeld 33,4kg eten per persoon per jaar weg. De productie van eten heeft veel impact op het klimaat. Voor het op ons bord ligt, is het verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. Dat kost veel energie. Wanneer alle Nederlanders thuis een week lang geen voedsel verspillen, besparen we ruim 22 miljoen maaltijden. En scheelt dat samen ruim 33 miljoen kg CO2-uitstoot. Dit is gelijk aan bijna 500.000 autoritjes tussen Groningen en Maastricht. 

Verspillingsvrije Week 2023

Tijdens de Verspillingsvrije Week komt Samen Tegen Voedselverspilling samen met ruim 150 organisaties in actie tegen voedselverspilling. Zo verspreiden supermarkten verspillingsvrije tips en tools, organiseert een groot aantal gemeenten activiteiten, is er aandacht bij vele cateraars en doet ook het onderwijs volop mee. Op social media delen bekende Nederlanders hun favoriete restjesrecepten in een gratis te downloaden receptenboekje. Demissionair minister Adema (LNV) brengt maandagochtend een bezoek aan basisschool De Earste Trimen in Nijland en spreekt met leerlingen over het belang van het tegengaan van voedselverspilling. Kijk voor meer informatie op www.verspillingsvrijeweek.nl.

Altijd op de hoogte blijven?