Verband tussen consumptie van vruchtensuiker en het ontstaan van diabetes type 2 onderzocht

29 maart 2023 Redactie Voeding Nu

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben een verband gevonden tussen de verwerking van vruchtensuiker in het lichaam en het ontstaan van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Ze bestudeerden mensen die door een erfelijke aanleg vruchtensuiker minder goed kunnen verwerken. Deze mensen bleken minder kans te hebben op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Meer dan één miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2 en zeker de helft van hen krijgt complicaties zoals hart- en vaatziekten, schade aan het zenuwstelsel of aan de ogen, nieren en voeten. Hoofdonderzoeker professor Martijn Brouwers van het Maastricht UMC+ en zijn team onderzochten het verband tussen vruchtensuiker, één van de belangrijkste toegevoegde suikers, en diabetes 2 en hart- en vaatziekten.

Verminderde verwerking vruchtensuiker

Brouwers onderzocht bij meer dan één miljoen mensen de effecten van een verminderde verwerking van vruchtensuiker in het lichaam. Deze mensen kunnen vanwege erfelijke aanleg vruchtensuiker minder goed afbreken en plassen een deel ervan uit. Door deze mensen te bestuderen, konden de onderzoekers specifiek kijken naar de rol die vruchtensuiker gedurende het hele leven heeft gespeeld in het ontstaan van ziekten. Mensen met zo’n aanleg bleken minder vetstapeling in hun lever en een lagere bloeddruk te hebben en hadden ook een lager risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.  

Oorzaak-gevolgrelatie

“Eerder epidemiologisch onderzoek liet al een verband zien tussen de consumptie van toegevoegde suikers en het ontstaan van type 2 diabetes en hart- en vaatziekten”, legt Brouwers uit. “Zo’n verband betekent nog niet automatisch dat er sprake is van een oorzaak-gevolgrelatie. Mensen die veel vruchtensuiker uit bijvoorbeeld frisdranken nuttigen kunnen ook andere ongezonde leefgewoonten hebben die leiden tot diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.” Het uitgevoerde onderzoek is volgens Brouwers te kleinschalig en kortdurend om een uitspraak te doen over het ontstaan van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Er kan meer inzicht verkregen worden in de daadwerkelijke rol van vruchtensuiker door mensen een dieet te laten volgen.

Suikertaks

De resultaten ondersteunen wel de maatregelen om de consumptie van vruchtensuiker te verminderen, zegt Brouwers, zoals de zogenoemde suikertaks op suikerhoudende dranken. Hij vindt ook dat supermarkten hun verantwoordelijkheid zouden moeten nemen, omdat uit onderzoek blijkt dat ongezonde voeding nog altijd een prominenten plek heeft in supermarkten. “Als supermarkten een gezonder aanbod hebben, zal dat bijdragen aan een gezondere bevolking.”

De onderzoeksbevindingen zijn gepubliceerd in de wetenschappelijke tijdschriften American Journal of Clinical Nutrition, Clinical Nutrition en Diabetes Care. 

Bron: Maastricht UMC+

Altijd op de hoogte blijven?