Verandering van de behoefte aan specifieke vetzuren tijdens de zwangerschap

19 juni 2025 Redactie Food Pixabay
NIEUWS | Onderzoeker Dehuang Kong van de Universiteit Groningen heeft aangetoond dat er een verandering in de behoefte aan specifieke vetzuren ontstaat tijdens de zwangerschap van muizen. Dit heeft hij gedaan tijdens zijn promotieonderzoek dat hij aanstaande dinsdag 24 juni verdedigt.

Het onderzoek van Dehuang Kong is uitgevoerd bij laboratorium knaagdieren. Hiermee is het effect bij mensen nog niet bewezen. De behoefte die onstaat tijdens de zwangerschap en lactatie ten opzichte van niet-zwangeren is voor specifieke meervoudig onverzadigde vetzuren die uit het dieet te halen zijn. Er is met name een toenemende behoefte aan de n-3 en n-6 vetzuren. Dit zijn de omega 3 en omega 6 vetzuren.

Omega 3 en omega 6

Omega 3 is ook bekend onder de naam alfa-linoleenzuur (ALA) en omega 6 onder de naam docosahexaeenzuur (DHA). Deze vetzuren hebben een positief effect op het cholesterol en dragen in de zwangerschap bij aan de gezondheid van de baby muis. Vooral bij de ontwikkeling van de hersenen speelt omega 3 een belangrijke rol. Producten waar veel omega 3 of 6 in zitten zijn onder andere zonnebloemolie, koolzaadolie en vette vis als haring of tonijn.

Energiemetabolisme

Het energiemetabolisme lijkt echter niet te worden beïnvloed door de vetzuursamenstelling van het dieet. Dit zou betekenen dat er een of meerdere andere factoren betrokken zijn bij de regulatie van het energiemetabolisme tijdens de zwangerschap en lactatie. Dit betekent ook dat een complexer regulatie netwerk ervoor zorgt dat de voedingsbehoeften voor zowel het ongeboren muisje als voor de moeder vervuld raken.

Promoveren

Dehuang Kong hoopt dinsdag 24 juni 2025 op basis van het onderzoek te promoveren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Delen van het proefschrift 'Dietary polyunsaturated fatty acids on pregnancy and lactation in female mice' zijn de lezen via de Rijksuniversiteit Groningen. Hopelijk kunnen in de toekomst dezelfde resultaten ook bij mensen bevestigd worden.

Bron: FoodHolland en Orthokennis

Altijd op de hoogte blijven?