UMC Utrecht leidt onderzoek naar allergieën bij ‘nieuwe voedingsmiddelen’

19 april 2022 Redactie Voeding Nu

Het UMC Utrecht gaat een internationaal onderzoek coördineren dat methoden ontwikkelt om het allergisch potentieel van zogenaamde 'nieuwe voedingsmiddelen' te kunnen beoordelen, zoals voedingsmiddelen gemaakt van insecten, getiteld Allergenicity Prediction Toolbox for novel foods (ALLPreT).

Vanwege de beschikbaarheid en duurzaamheid van onze voedselvoorziening, worden steeds meer nieuwe voedingsmiddelen geïntroduceerd, zoals insectenburgers. Deze nieuwe voedingsmiddelen moeten veilig zijn. Daarom is de beoordeling van de zogenaamde allergeniciteit een essentieel onderdeel van de veiligheidsbeoordeling van voedingsmiddelen. Helaas hebben de huidige methoden om allergeniciteit te beoordelen onvoldoende voorspellend vermogen en zijn ze niet gevalideerd. Het algemene doel van het ALLPreT-consortium is om de volgende generatie wetenschappers op te leiden die de huidige tekortkomingen in de voedselallergiebeoordeling kunnen aanpakken.

Kitty Verhoeckx, PhD, assistent hoogleraar voedselallergie aan het UMC Utrecht, ontving een Marie Sklodowska-Curie DN subsidie van €2,6 miljoen voor het voedselallergie onderzoeksproject. Zij coördineert het project, dat bestaat uit 10 beginnende onderzoekers en 24 internationale partners, bestaande uit universiteiten, onderzoeksinstituten, ziekenhuizen, patiëntenorganisaties en de industrie.

Lees meer over het onderzoeksproject op de website van UMC Utrecht.

Altijd op de hoogte blijven?