
1. Eetpatroon tijdens zwangerschap blijkt invloedrijker dan gedacht
Een Deense studie heeft iets opmerkelijks waargenomen. Een nieuw cohortonderzoek toont aan dat er een link bestaat tussen een westers voedingspatroon tijdens de zwangerschap en ADHD en autisme in kinderen. De studie analyseerde meer dan 60.000 moeder-kindparen.
2. Eten = Meten: nieuwe tool voor voedingsadvies van diëtisten
Helder, visueel en meetbaar. Dat is waar diëtistenduo Irene Zuliani-Mans en Helmi de Blank-Duijvestein voor gingen bij het ontwikkelen van de presentatiemap Eten = Meten. De nieuwe tool helpt voedingsadviezen over te brengen aan cliënten.
3. Collageen wint Supplement van het Jaar 2025
Collageen is verkozen tot Supplement van het Jaar 2025. Consumenten konden afgelopen weken stemmen op hun favoriet. Resveratrol werd tweede en berberine kreeg de derde plek. Met de Supplement van het Jaar verkiezing vraagt het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid (IVG) aandacht voor het nut van voedingssupplementen.
4. Hoe beïnvloedt de media ons eetgedrag?
Wordt ons eetgedrag beïnvloed door de media? Het nieuwe WUR-onderzoek, INFOODMATION, toont aan van wel. INFOODMATION brengt de mechanismen die ons eetgedrag beïnvloeden in kaart, onderzoekt de impact ervan en vertaalt inzichten naar de praktijk.
5. We eten te veel zout
Verontrustende cijfers vanuit de Nederlandse Transplantatiestichting (NTS): het aantal niertransplantaties piekte vorig jaar. 1.129 mensen kregen een nieuwe nier. Ook het aantal mensen met nierschade neemt toe door de te hoge zoutinname. Experts vertelden aan Nu.nl hoe consumenten zout kunnen vervangen.