Top 5 artikelen VoedingNu maart 2025

1 april 2025 Redactie Food pixabay
TOP 5 | Een link tussen zwangerschap, voeding en autisme, een nieuwe tool voor diëtisten, Collageen Supplement van het jaar, de invloed van de media op ons eetgedrag en nierschade door te veel zout. Wat waren de afgelopen maand de meest gelezen artikelen op Voeding Nu? Dit is de top vijf van maart 2025.

1. Eetpatroon tijdens zwangerschap blijkt invloedrijker dan gedacht

Een Deense studie heeft iets opmerkelijks waargenomen. Een nieuw cohortonderzoek toont aan dat er een link bestaat tussen een westers voedingspatroon tijdens de zwangerschap en ADHD en autisme in kinderen. De studie analyseerde meer dan 60.000 moeder-kindparen. 

Naar het artikel

2. Eten = Meten: nieuwe tool voor voedingsadvies van diëtisten

Helder, visueel en meetbaar. Dat is waar diëtistenduo Irene Zuliani-Mans en Helmi de Blank-Duijvestein voor gingen bij het ontwikkelen van de presentatiemap Eten = Meten. De nieuwe tool helpt voedingsadviezen over te brengen aan cliënten. 

Naar het artikel

3. Collageen wint Supplement van het Jaar 2025

Collageen is verkozen tot Supplement van het Jaar 2025. Consumenten konden afgelopen weken stemmen op hun favoriet. Resveratrol werd tweede en berberine kreeg de derde plek.  Met de Supplement van het Jaar verkiezing vraagt het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid (IVG) aandacht voor het nut van voedingssupplementen.

Naar het artikel

4. Hoe beïnvloedt de media ons eetgedrag?

Wordt ons eetgedrag beïnvloed door de media? Het nieuwe WUR-onderzoek, INFOODMATION, toont aan van wel. INFOODMATION brengt de mechanismen die ons eetgedrag beïnvloeden in kaart, onderzoekt de impact ervan en vertaalt inzichten naar de praktijk.

Naar het artikel

5. We eten te veel zout

Verontrustende cijfers vanuit de Nederlandse Transplantatiestichting (NTS): het aantal niertransplantaties piekte vorig jaar. 1.129 mensen kregen een nieuwe nier. Ook het aantal mensen met nierschade neemt toe door de te hoge zoutinname. Experts vertelden aan Nu.nl hoe consumenten zout kunnen vervangen.

Naar het artikel

 

Altijd op de hoogte blijven?